Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Израелски пилоти тестват как да се изплъзнат от руска противоракетна система в Гърция

04 Декември 2015 / 15:12:36  GRReporter
629 прочитания

Израелски пилоти са провели учения, за да разучат начини за избягването на риска, който създава за самолетите разположената от Русия в Близкия Изток напреднала противоракетна система S-300. Ученията са били проведени в Гърция през април и май тази година в условия на пълна секретност.

Това съобщи международната информационна агенция Reuters, която се позовава на дипломатически и военни източници. Според публикацията използваната по време на гръцко-израелското учение руска противоракетна система е била закупена от Кипър преди 18 години, но е разположена на остров Крит.

Активирането ѝ помогнало на пилотите на израелските военни самолети да изпробват точния начин, по който системите S-300 засичат координатите на самолетите и да съберат информация за това как биха могли да блокират или да заблудят радарите на руската противоракетна система. Заслужава да се отбележи, че страни в Близкия Изток като Сирия и Иран също са купили такива системи от Русия.

Според публикацията на Reuters Гърция предприела конкретното действие по искане на САЩ. До момента обаче не е ясно дали Израел е информирал своите съюзници за събраните данни.

„Част от учението включваше маневри на израелските самолети срещу гръцките противосамолетни системи”, заявил един от източниците пред Reuters. Други двама източници потвърдили задействането на противоракетната система S-300 в Крит.

Всички източници се съгласили да говорят пред агенцията с предпоставката, че няма да бъдат посочени техните имена и националност. Генералните щабове на Гърция и Израел са отказали да потвърдят или отрекат използването на противоракетната система в Крит за обучението на израелски пилоти. В отговор на въпрос дали системата е била задействана по време на учението, високопоставен представител на гръцкото министерство на отбраната отговорил с думите: „В момента системата S-300 не функционира”.

Той допълнил, че общата политика на Гърция е да не позволява на трети страни да провеждат тестове за възможностите на системата.

Категории: Гърция Израел военно учение руска противоракетна система S-300 на остров Крит военно учение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus