Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Издирват в България биологичните майки на незаконно осиновени бебета

16 Септември 2015 / 16:09:19  GRReporter
836 прочитания

Гръцката полиция разкри нов случай на незаконни осиновявания на бебета от двойка гръцки роми, които получавали незаконно помощи за като многодетно семейство, съобщи гръцката информационна агенция AMNA.

Двамата представили за свои три деца, които днес са на 6-7 години, но от проведения ДНК-тест станало ясно, че не са биологичните им родители. Срещу ромите е започнато досъдебно производство, в рамките на което се разследват и други двама души. Единият от тях е адвокат, а другият също с ромски произход, които били посредници в процеса на „легализирането” на децата.

Разследването по случая започнало полицейското управление в Серес, след като в службата били получени сведения относно обстоятелствата. В хода на разследването полицаите стигнали до ромски катун в района на солунския квартал Диавата, където живеят 38-годишният мъж и 35-годишната му съпруга. Освен трите незаконно осиновени, те имали други три биологични деца.

Според полицейски източници трите деца, които ромите представили за свои, докато те нямат никаква родствена връзка помежду си са две момчета и момиче. Едното от тях страда от вид умствена изостаналост, заради която ромите подали молба за отпускане на социални помощи. Тя все още не е разгледана от компетентните социални служби.

Източници твърдят, че биологичните майки на трите деца са от български произход. Чрез посредничеството на трети лица майките се свързали с кандидатите да „осиновят” децата, на които ги продали срещу неизвестна до момента парична сума. Покупко-продажбата на бебетата е била осъществена от между края на 2008 и октомври 2009, дни или няколко месеца след раждането им.

Полицейското разследване разкри, че през месец май 2012 ромите успели да си осигурят съдебно решение за припознаване на децата, което впоследствие представили пред отдела за гражданско състояние. За това им съдействали адвокатът и другият ром, който лъжесвидетелствал в съда в тяхна полза.

От досъдебната документация става ясно, че от 2013 до 2015 двойката роми са получили помощи като многодетни родители на 6 деца в размер на 11 000 евро. Властите все още са в процес на изясняване на точната сума, която са получили под формата на помощи незаконно.

Документацията се очаква да бъде изпратена на прокурор, който ще реши каква ще бъде по-нататъшната съдба на трите деца. Срещу ромите и техните съучастници са повдигнати обвинения за измама, незаконно осиновяване, изземване на свидетелство с невярно съдържание, лъжесвидетелстване и даване на неверни показания. 

Категории: Криминална хроника незаконно осиновяване роми биологични майки от България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus