Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изборите отново разклатиха доверието в гръцките банки

23 Август 2015 / 17:08:15  GRReporter
1376 прочитания

Стрес тестовете и рекапитализацията на гръцките банки протичат в очакване на изборните резултати. Според представители на банковия сектор, нормалното финансиране на страната на базата на новото споразумение и първият транш от 10 милиарда евро, предвиден за рекапитализацията, зависят от осъществяването на редица задължителни мерки. Ако след изборите през септември не се формира бързо правителството, което още по-бързо да започне да изпълнява мерките, така че първата проверка на новата програма през октомври да приключи успешно, всичко може да тръгне назад, включително и рекапитализацията. Това е решаващ въпрос, тъй като планът на Банката на Гърция, изготвен заедно с европейските органи, предвижда рекапитализацията да приключи до края на 2015, преди на 1 януари 2016 да влезе в сила новата законова рамка, която предвижда участие и на вложителите в спасяването на банките.

Нов кръг на несигурност

Банкови представители отбелязват, че новите избори ще доведат отново до политическа несигурност, но признават, че след като така или иначе правителството е избрало този път, по-добре е те да минат по-скоро. При положение, разбира се, че резултатите доведат до формиране на силно правителство, с проевропейска ориентация, което ще пристъпи към осъществяване на реформите. Банките подчертават, че за разлика от друг път, този път има съгласие и страната не е във „въздуха”. В момента се провежда диагностичното проучване на банките и според оценките на представители на сектора до края на септември ще има ясна картина за размера на капиталовите нужди на банките.

Това е въпрос от жизненоважно значение, тъй като според размера на капиталовите нужди ще бъде определено каква е възможността за участието на частния сектор в рекапитализацията. Ако размерът на капиталовите изисквания е голям, то тогава ще е много трудно участието на частния бизнес и е по-вероятно увеличението на капитала да бъде покрито от пакета държавна помощ. В обратния случай, ако необходимите капитали не са много големи, тогава в възможно да се дадат стимули (както стана през 2013 с издаването на варантите) за привличане на частни инвеститори.

Банката на Гърция вече проучва различни планове в сътрудничество с европейските институции за предоставянето на стимули на частни инвеститори. В плановете е включено и удълженото използване на алтернативна форма на капитали, облигации, които при определени условия се превръщат в акции CoCos.

Отбелязва се още, че за рекапитализацията на гръцките банки споразумението между правителството и партньорите предвижда предоставянето на капитали до 25 милиарда евро. Първоначално ще бъдат преведени по специална сметка 10 милиарда. А вторият транш ще бъде определен от размера на капиталовите нужди, който ще стане ясен след стрес тестовете.

Удар върху акциите

В очакване на новата рекапитализация, акциите на банките са паднали до исторически ниски нива. По-точно, загубите от акциите на четирите системни банки в сравнение с нивата преди кризата достигат до 100%. Преди кризата, акциите на Eurobank се договаряха на нива от 87,5 евро, а днес – от 0,044 евро (-99,95%). При Банка Пиреос спадът е от 53 евро до 0,096 евро (-99,81%), при Националната банка на Гърция – от 125 евро до 0,498 евро (-99,60%), а при Alpha Bank спадът е с 97,5%. Цените отчитат случайно намаляване на акционерния капитал. Много голям е спадът и при банковите облигации.

 
Категории: гръцки банки рекапитализация стрес тестове капиталови нужди акции срив
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus