Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изборите окончателно на 20 септември

21 Август 2015 / 13:08:42  GRReporter
780 прочитания

Датата на предсрочните парламентарни избори в Гърция окончателно ще бъде 20 септември, тъй като процедурата с проучвателните мандати за съставяне на правителство, която днес започна президентът на страната, ще приключи най-късно до четвъртък (27 август) вечерта.

Както предава vima.gr., президентът Прокопис Павлопулос е бил информиран от лидерите на СИРИЗА Алексис Ципрас, на Независимите гърци Панос Каменос и на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас, че те не възнамеряват да участват в никаква друга правителствена формация. Това означава, че в рамките на настоящия парламент няма възможност за съставяне на ново правителство.

След като това бъде потвърдено и официално и лидерът на Нова демокрация Евангелос Меймаракис върне в понеделник проучвателния мандат, президентът ще го връчи на Панайотис Лафазанис и неговата новосформирана парламентарна група Народно единство, а впоследствие процедурата ще приключи.

При положение, че и мандатът на Лафазанис не доведе до сформиране на правителство, Прокопис Павлопулос няма да свиква Съвет на политическите лидери, нито ще връчва мандат на други партии. Най-късно до петък (28 август) той ще приеме оставката на премиера Алексис Ципрас и ще назначи за служебен премиер Василики Тану, председател на Върховния административен съд.

Следователно най-късно до следващия петък предвидените в Конституцията процедури ще приключат и в събота (29 август) ще положи клетва служебното правителство, което ще се състои само от лица извън парламента. Народното събрание ще бъде разпуснато и изборите ще бъдат насрочени за 20 септември.

 

 

Категории: предсрочни избори парламент СИРИЗА Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus