Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Искри между Македония и Гърция за бежанците

21 Ноември 2015 / 12:11:46  GRReporter
685 прочитания

Мигранти блокираха жп линията при Идомени на гръцко-македонската граница и пречат на преминаването на товарните влакове. Те искат да бъдат допуснати да минат македонската граница и декларират, че ще започнат и гладна стачка. Това са мигранти, които не са от Сирия, Ирак или Афганистан, тъй като Македония допуска през границата си само бежанци от тези три страни.

В същото време положението в района е взривоопасно. Има стотици мигранти. Те нямат подслон и секат дървета, за да запалят огън и да се стоплят. Ходят и по домовете на местните жители и им искат одеяла, дърва или дрехи. Очаква се проблемът да се задълбочи, тъй като има план за сливането на двете полицейски управления в града. Очаква се мястото да бъде посетено от заместник-министъра по миграционната политика Янис Музалас.

Междувременно, президентът на Македония Георге Иванов заяви за вестник Катимерини, че три седмици след срещата на върха „не е направено нищо за осъществяването на решенията от тази среща”, защото продължава да господства същата бюрократична логика. Македония се справя с вълните от бежанци без никаква финансова помощ от ЕС, а разходите само за полицията при Идомени са 1 милион евро месечно. Единствената помощ, която е получила, е от Италианския червен кръст.

Иванов отбеляза, че потокът от бежанци е заплаха за цяла Европа и поясни, че тъй като северните държави изпращат обратно в Македония бежанци и мигранти, които отказват да се регистрират, то тогава и Македония ще прави същото. „Ако видим страните в Северна Европа да го правят, ще ги последваме”, каза македонският президент. Така той обясни факта, че 300 мигранти от Иран са изпратени обратно в Идомени, след като са били върнати от Сърбия. Именно те участват в блокирането на жп линията.

Георге Иванов още подчерта, че „различията относно името на страната не трябва да пречат на сътрудничеството на двете страни по въпросите на сигурността”. Според президента, от Балканите са заминали 1000 бойци, които воюват в Ирак и Сирия, а 600 от тях са се върнали.

Междувременно немският правителствен представител Щефен Зайберт заяви, че се върви към тристранна среща между Германия, Турция и Гърция по бежанския проблем. Според него, трите страни са обсъдили въпроса и са се съгласили, че ще има полза от една такава среща. Зайберт добави, че все още не може да каже точна дата и място на провеждането на срещата.

За немското предложение спомена и турският премиер Ахмед Давутоглу по време на срещата си с Алексис Ципрас в сряда в Анкара. Според дипломатическите източници, темата за срещата се обсъжда отдавна и за първи немското предложение е било споменато още на срещата между Давутоглу и Ципрас през септември в Ню Йорк.

Според Зайберт вече е постигнато споразумение за тристранната среща. Но според Атина въпросът не е окончателно решен. Гръцката страна е поставила две условия. Първото е да се увери, че от тази среща ще има конкретна полза, а второто и по-сериозно условие е да се намери формула, според която тристранната среща да се проведе под европейски „чадър”. В момента се дискутира именно тази формула. Дипломатически източници твърдят, че немската страна споделя притесненията на Гърция тристранната среща да не е напълно изолирана от европейските реалности. Това може да бъде използвано от трети страни, които не са доволни от справянето с проблема в ЕС и ще се опитат да се разграничат от споделянето на отговорността по бежанския въпрос.

 

 

Категории: бежанци мигранти Идомени Македония Георге Иванов тристранна среща
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus