Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Искат оставката на министъра на образованието заради геноцида на понтийските гърци

04 Ноември 2015 / 10:11:20  GRReporter
771 прочитания

Бурни реакции и искане да подаде оставка или да бъде отстранен от правителството министърът на образованието Никос Филис предизвика негово изказване в рамките на телевизионно интервю. В него той заяви, че избиването на 353 000 понтийски гърци и пропъждането на хиляди други от региона Понт от движението на младотурците в Османската империя в периода 1914 – 1923 не е геноцид, а кърваво етническо прочистване.

Изявленията на министъра предизвикаха смущение сред управляващите, като тесният кръг около премиера Алексис Ципрас се дистанцира от неговите думи. Коалиционният партньор на СИРИЗА – Независимите гърци осъдиха изразената от Филис позиция, а 45 депутати от Нова демокрация организираха подписка, с която поискаха отстраняването му от кабинета. Повече от разгневено реагираха дружествата на понтийците, чиито членове също се обявиха за оставката на министъра.

Филис направи скандалното според тях изявление в отговор на въпрос за позицията, която е взел по въпроса преди години. „Казах това в качеството си на историк, като взех предвид позициите на много историци и експерти по международни отношения. Направихме разграничение между кървавото етническо прочистване и геноцида като явление. Това не означава, че не признаваме кръвта, болката и всичко, което понтийците са претърпели от жестокостта на турците. Но геноцидът, като строго научен термин, е нещо друго”, посочи той. След това уточни, че конкретната позиция е лично негова и подчерта, че не желае да налага личното си мнение като държавна политика.

Официалната позиция на Гърция за събитията е, че срещу понтийските гърци е проведен геноцид. През 1994 гръцкият парламент прие решение, в което събитията бяха определени като геноцид, а 19-ти май бе обявен за „Ден за памет на геноцида срещу гърците от областта Понт в Мала Азия”.

Думите на Филис предизвикаха остри реакции сред всички партии в гръцкия парламент. Председателят на Нова демокрация Евангелос Меймаракис призова премиера да предприеме действия, а другите трима кандидати за лидерското място – Адонис Георгиадис, Кириакос Мицотакис и Апостолос Дзидзикостас поискаха отстраняването му от правителството. По подобен начин реагираха от ПАСОК. Според Комунистическата партия правителството започва дебати по въпроси, които се използват за отнемането на вниманието на обществото от строгите бюджетни мерки, „за които са еднакво виновни правителството и останалите партии”.

От Златна зора обявиха, че ще подадат съдебен иск срещу министъра на образованието по силата на гласувания закон срещу расизма. Според едно от нарежданията в него отричането на признат от държавата геноцид е престъпление.

В същото време продължават реакциите и в социалните мрежи. Немалка част от потребителите коментират като неприемлив факта, че оставката на министъра на образованието бе поискана за конкретното изявление. Според тях Никос Филис действително трябва да бъде отстранен от правителството, но заради политиката си в образованието. Те посочват скандалните му изявления за въвеждането на ДДС в частното образование и обидния начин, по който се произнася за родителите избрали да запишат децата си в частни училища. Както подчертават водещи коментатори, Филис и другарите му са изправени пред резултатите на своето безотговорно поведение от времето, когато СИРИЗА се намираше в опозиция. „Те наричаха „геноцид” орязването на добавките и преместването на общински служители в други служби. Когато пръв обезсмисляш думите, понеси последствията от това и замълчи”, посочват те. 

Категории: Политика гръцки министър на образованието изявления за геноцида на понтийските гърци искане за оставка от опозицията Никос Филис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus