Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Имиграцията – новата ахилесова пета на СИРИЗА

15 Април 2015 / 10:04:58  GRReporter
1252 прочитания

Некомпетентността и неспособността на гръцкото правителство да се справи с финансовата криза и преговорите с кредиторите на страната проличаха още в първите седмици след изборите. Два месеца по-късно става повече от ясно, че избраните, за да дадат полъх на надежда министри от СИРИЗА не са в състояние да решат никой от големите проблеми на Гърция.

Става дума за имиграцията, проблемът с която се разрасна много през последните 10 дни. Според данни повече от 1000 души от южна Азия и северна  Африка са пристигнали на гръцки острови от дните преди Великден до вчера. Тяхната Одисея обаче далеч не приключва със стъпването им на сушата. То е последвано от ново пътуване с кораб до Пирея, откъдето имигрантите са свободни да отидат където искат, тъй като няма центрове, в които те биха могли да бъдат приютени. Те бяха закрити по решение на новото правителство, което преди изборите подкрепяше всички протести срещу центровете, наричайки ги „концентрационни лагери”.

снимка: iefimerida.gr

По този начин центърът на Атина отново се изпълни с имигранти, които прекарват дните и нощите по пейки на площадите Омония и Виктория и в парковете. Според заместник-министъра по въпросите на миграцията Тасия Христодулопулу обаче проблем с имигрантите няма. Тя посочи, че всички те имат къде да нощуват, а колкото до тези на площад Омония заяви, че „те са бежанци, които се припичат на слънцето”. В изявления пред телевизия СКАЙ тя беше категорична, че всички тези хора не са имигранти, а бежанци, при все че все още не са преминали през законовата процедура, която определя това след разследване на всеки случай по отделно.

Вчера премиерът Алексис Ципрас свика заседание на ресорните министри, на което бе решено, че новопристигналите чужденци ще бъдат транспортирани до центрове за прием в континенталната част на Гърция, където впоследствие ще бъдат разделяни на две категории – имигранти и бежанци.

В плана се предвижда превръщането на стари и изоставени сгради в лагери за настаняване на имигрантите. На онези от хората, за които бъде установено, че са бежанци от Сирия и имат право да получат убежище в Гърция, правителственият говорител Гавриил Сакеларидис обяви първоначално, че ще бъдат предоставени паспорти, за да могат да заминат за други европейски страни.

Малко по-късно обаче и вероятно след осъзнаването, че подобно действие ще изведе Гърция извън Шенген и ще влоши отношенията ѝ с европейските ѝ партньори, правителството издаде поправка на съобщението, от което липсваше спорният абзац.

снимка: protothema.gr

Отговорният по въпросите на миграцията заместник-министър Тасия Христодулопулу обяви, че кабинетът ще задейства процедурите за назначението на персонал на центровете, без до момента да е ясно колко души се предвижда да работят в тях. Тя каза още, че Атина вече е започнала преговори с Италия, Испания и Кипър, за да оформят общо искане до Европейската комисия във връзка със справянето със засилените миграционни потоци към Европа. Основното сред тях ще бъде отпускането на извънредна финансова помощ.

В същото време еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви, че Европейската комисия трябва да съдейства на страните – членки на Европейския съюз, които са засегнати от имиграционните потоци да охраняват границите си с помощта на силите на Frontex. Той посочи, че това важи не само за Италия, където всеки ден пристигат хиляди имигранти, но и за източните средиземноморски граници в Гърция и България.  

Категории: Политика СИРИЗА правителство имиграция бежанци центрове за прием
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus