Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономическият климат в Гърция продължава да се влошава

04 Май 2015 / 14:05:16  GRReporter
886 прочитания

Икономическият климат в Гърция достигна своето най-ниско ниво за последните 16 месеца, със значителен спад на потребителското доверие, разкрива Институтът за икономически и индустриални изследвания. Показателят на икономическия климат в страната се влошава сериозно през април в сравнение с март, достигайки 92,7 пункта (от 96,8).

Според Института за икономически и индустриални изследвания, продължаващата несигурност във връзка с финансирането на гръцката икономика и съдържанието на евентуален договор с партньорите и кредиторите ограничават първоначалния оптимизъм на бизнеса, но и на домакинствата, настъпил след изборите през януари. Движението на индекса предвещава отрицателно развитие и в темповете на растеж на икономическата дейност в страната. Това е логично, тъй като продължаващата несигурност около евентуален договор с кредиторите повлиява и общия икономически климат.

На ниво държави Гърция се връща на водещата позиция по песимизъм в Европейския съюз, а България е на второ място (-32,8 от -33,2 пункта). Следват Унгария (-23,6 от -23 пункта), Хърватия (-22 от -23,5 пункта) и Кипър, който бележи сериозен ръст (-21,9 от -31,9 пункта). Средният европейски индекс отчита спад, незначителен в рамките на Европейския съюз (до -2,2 от -1,8 пункта) и малко по-голям в еврозоната (до -4,6 от -3,7 пункта).

«Докато не бъде подписан договорът, на Гърция се гледа с недоверие, а това се отразява директно върху туризма», заяви на свой ред пред телевизия „СКАЙ“ председателят на Асоциацията на гръцките туристически компании Андреас Андреадис, като подчерта, че целта за привличане на 25 милиона туристи през 2015 се очаква да бъде преразгледана в посока надолу, тъй като през март туристическият поток е категорично отрицателен. «Все още обаче има време да спасим годината», добави Андреадис.

 

 

Категории: икономически климат влошаване Институт за икономически и индустриални изследвания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus