Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Играта с кредиторите загрубя

05 Юни 2015 / 11:06:10  GRReporter
975 прочитания

Гръцкото правителство изпълни заканата си и не плати заема към Международния валутен фонд като „противомярка” на непостигането на споразумение с кредиторите.

В допълнение късно снощи се проведе поредният телеконферентен разговор между Алексис Ципрас, Ангела Меркел и Франсоа Оланд, по време на който гръцкият премиер им разясни причините, поради които не е приел предложенията на „институциите”.

В тази обстановка политическите преговори за решаването на гръцкия проблем започват да приличат на трилър за здрави нерви. Гръцкото правителство хвърля на масата всичките си карти, покачвайки нивото на напрежение и рискувайки да предизвика непредвидени реакции.

Високопоставени членове на гръцкото правителство предупреждаваха, че Атина може и да не изплати заема към МВФ днес от няколко дни с изявления като: „Ако има вероятност да се постигне споразумение, ще платим. Ако не, няма смисъл да наредим плащане на заема от 300 милиона евро на 5 юни, след като до края на месеца предстоят още четири падежа на обща стойност 1,6 милиарда евро”.

Анализатори посочват, че вчерашното решение на Атина да не изплати заема е изненадало МВФ. Не е ясно обаче дали европейските партньори и кредитори на Гърция също са били изненадани от това развитие на нещата, тъй като правителствени източници посочват, че посланието е било изпратено навреме до Ангела Меркел и Жан Клод Юнкер.

Според същите източници „другата страна на Атлантическия океан” също е била информирана от момента, в който в сряда вечерта, когато течеше срещата на Ципрас и Юнкер в Брюксел, в Белия дом бе свикано заседание „по гръцкия въпрос”.

Във всичко случаи решението на Гърция да не плати заема бе прието от МВФ, който застава категорично зад твърдата си позиция.

Според Атина отговорни за пропастта, която дели нейното предложение от това на кредиторите са МВФ и „европейските сили, които се обединяват зад него, например германският финансов министър Волфганг Шойбле”. След снощния разговор правителствени източници заявиха, че Алексис Ципрас заявил на Ангела Меркел и Франсоа Оланд, че: „предложението на институциите не може да бъде прието като основа за споразумение, след като не взема предвид хода на преговорите, които се проведоха в Брюксел през последните месеци”.

С други думи той заявил, че кредиторите са игнорирали продължилите 4 месеца консултации, като са изнесли отново на преден план „проблемните” мерки на петото оценяване на спасителната програма. Става дума за днешните „червени линии” на правителството, въпреки че някои от тях, като ДДС и приватизациите не са толкова алени, както посочват източници от кабинета.

Посланието на Алексис Ципрас е било в духа на това, че той е отстъпил по много въпроси, а кредиторите искат от него да продължи да прилага „рецесионните мерки, които не дават резултати”. Затова настоял, че „гръцкото предложение е това, което отразява общата позиция, както бе формулирана по време на преговорите”.

Гръцки медии посочват, че в рамките на следващите три дни се очакват и нови разговори, тъй като в понеделник предстои нова среща между Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Жан Клод Юнкер, Кристин Лагард и Марио Драги в Бавария, където ще се проведе срещата на G7.

До момента не е отправена покана към гръцкия премиер да участва в нея. Миналия понеделник в Брюксел се проведе подобна среща със същия състав, на която Алексис Ципрас не присъства.

В самата Гърция атмосферата е доста нажежена. Дискусията в парламента на ниво лидери на политическите партии за хода на преговорите, която ще се проведе довечера по искане на гръцкия премиер се очаква да бъде бурна, като не е изключено да крие и изненади.

Например правителствен представител оставя открита вероятността Алексис Ципрас да предупреди ясно, че ще обяви предсрочни избори, ако по вина на кредиторите не бъде постигнато споразумение.

Парламентарната група на СИРИЗА, която се състои от 149 депутати ще участва в заседанието с повишен тонус след отхвърлянето на предложенията на кредиторите и най-вече заради неизплащането на заема към МВФ.

Час преди заседанието, в 17:30, ще заседава парламентарната група на коалиционния партньор на СИРИЗА – Независимите гърци, чиито 13 депутати подкрепят категорично действията на кабинета.

Категории: Политика Алексис Ципрас кредитори преговори за постигане на споразумение отлагане на плащането към МВФ заседание на парламента
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus