Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Идва ли краят на атинската борса

24 Ноември 2015 / 17:11:11  GRReporter
816 прочитания

GRReporter представя анализа на преподавателя по финанси в университета в Портсмут Константинос Вергос за състоянието на гръцките банки и бъдещето на атинската фондова борса, който бе публикуван в гръцкото електронно издание liberal.gr.

Резкият спад на цените на банковите акции през изминалите дни и най-характерният пример на акцията на Националната банка на Гърция, която загуби 80 на сто от стойността си в рамките на 4 седмици засили безпокойството сред гръцките инвеститори. На свой ред това безпокойство предизвиква притеснение за това докъде може да спаднат стойностите на атинската фондова борса.

Превръщането на банковите облигации в акции неминуемо води до разпределение на печалбите на акция и следователно до съответния спад на нейната стойност. Очевидно е, че ако дадена банка има печалба от 100 евро и те трябва да бъдат разпределени на 10 акции, тоест 100/10=10 евро на акция, превръщането на облигациите в акции ще доведе до примерно 30 акции в допълнение. Това ще доведе до ново изчисление на печалбите на акция по следния начин: 100/(10+30)= 100/40=2,5 евро. Тоест печалбите на акция (EPS) ще спаднат от 10 на 2,5 евро. По подобен начин ще спадне и стойността с около 75%, за да може да се стигне до логично съотношение между стойността и печалбите на акция. Ако стойността на акцията е примерно 50 евро, тоест съотношението на стойността спрямо печалбите е P/E=50/10=5, с печалби на акция в размер на 2,5 евро, стойността ще се пригоди на ниво 2,5*5=12,5 евро, тоест ще бъде по-ниска със 75%.

Но ако спадът поради намалени печалби, които са резултат на разпределението на печалбите важи за банковите акции, същото не важи и за останалите акции на фондовата борса. Следователно която и да е загуба в стойностите на други акции се случва по съвсем различни причини. Стойностите падат или защото някои от клиентите искат да запазят ликвидност за повишение на банковите капитали, а тя може да се постигне чрез продажбата на акции на други компании, или по чисто спекулативни подбуди.

Във всички случаи, понеже гръцката фондова борса от доста години е един „плитък” борсов пазар не би било правилно да я определим като „бездънна каца”. Дори и на други, още по-плитки пазари, където проблемите са много по-сериозни, в даден момент стойностите достигат баланс и се покачват.

Дали стойностите на гръцките акции ще се покачат отново зависи от фактори, свързани със страха на инвеститорите и перспективите на компаниите. Що се отнася до фактора „страх”, цените на CDS се намират на най-ниското ниво от началото на годината и следователно какъвто и да е спад на цените трудно може да придобие мащабите на постоянна лавина. Следователно факторът, който може да предвиди бъдещето по-резултатно и да даде почва за изводи са перспективите за печалби на съществуващите компании, и то в рамките на условията, които се създават в Гърция и в световен мащаб.

Ясно е, че Гърция премина през 6-годишен период на бюджетни съкращения, срив на потребителските приходи на работещите, фалити на компании и скорошното ограничение на банковите транзакции. Би било трудно да открием период в човешката история, в който една подобна криза може да продължи със същия ритъм. Досега известните признаци сочат възстановяване на вътрешния пазар, макар и с много малки темпове от порядъка на 1-2 %. Безработицата в Гърция също намалява през последните месеци. Така че страната може и да не се възстановява по динамичен начин, но постепенно навлиза във фаза на стабилизация и ограничен ритъм на развитие. На този етап видимата опасност е съсредоточена повече в ситуацията на чуждестранните икономики и борси, която се очаква да е затруднена през 2016.

Вероятен срив на чуждестранни борси през 2016 ще засегне и гръцкия пазар, но засега не се очертава подобна възможност. Можем да кажем, че базисните данни са лоши, но не толкова, че да доведат до нов срив. Техническите данни на пазара обаче са нещо различно. Резкият срив на цените на гръцката борса през следващите месеци е напълно възможен в резултат на техническия анализ/ психиката, ако индексът спадне под 610 базисни пункта. Така перспектива обаче не се очертава все още.

В заключение, наличните в момента технически и базисни данни на гръцкия фондов пазар не създават предпоставки за паника, без това да означава, че икономиката върви към голямо възстановяване. За него са налични предпоставки като значително възстановяване на гръцката икономика и компании, което обаче засега не е видно.

Категории: ИкономикаПазари атинска фондова борса банкови акции гръцка икономика рязко понижаване на цените на акциите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus