Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Идеологическите заблуди и клиентелизмът на политиците правят 2015 трудна за гърците

22 Декември 2014 / 18:12:20  Анастасия Балездрова
2189 прочитания

Ден преди второто гласуване за избора на нов президент прогнозите са негативни относно вероятността 200 депутати да подкрепят кандидатурата на предложения от кабинета Ставрос Димас.

В неделя, в извънредно обръщение към гръцките граждани премиерът Андонис Самарас призова депутатите да гласуват за Димас, като в замяна на това обеща предсрочни парламентарни избори в края на 2015.

Дали призовът за консенсус ще даде резултати ще стане ясно във вторник, въпреки че според анализатори решителното гласуване ще е третото, което ще се състои на 29 декември. Тогава, за да бъде избран президент ще са достатъчни 180 гласа.

Междувременно прес офисът на радикалната левица СИРИЗА отложи провеждането на пресконференция на лидера на партията Алексис Ципрас с представители на чуждестранните медии в Гърция. Те бяха информирани, че замислената да се проведе точно след второто гласуване за избор на президент на страната пресконференция ще се състои в "средата и със сигурност до края на януари".

За политическата нестабилност и последствията й върху икономиката на страната GRReporter разговаря с журналиста Костас Ступас от икономическото издание capital.gr.

Как обяснявате хода на премиера Андонис Самарас да предложи избори през 2015 в замяна на избора на президент?

Основният извод, който излиза от това действие е, че премиерът е  преценил, че няма начин да събере необходимите 180 гласа, за да бъде избран президент от този парламент. Това ще означава обявяване на предсрочни избори. Затова премиерът предлага е постигането на консенсус с опозицията за провеждане на общи избори в края на 2015, тоест 6 месеца преди края на 4-годишния мандат на кабинета.

От момента, в който първоначалната преценка на премиера, че изборът на президент от настоящия парламент е била погрешна, практически вече се намираме в предизборна атмосфера. Дори ако опозицията приеме това предложение, страната ще живее в очакване на провеждането на изборите в продължение на цяла година.

Ако предложението не бъде прието и не бъде избран президент, ще имаме избори през януари 2015 и ред от важни въпроси като например поправката на конституцията и други ще бъдат отложени в бъдещето. Това е основният проблем в този сценарий.

Какви са шансовете Гърция да има президент до края на 2014?

Смятам, че вече са минимални. След развитията около обвиненията в организиране на опит за подкуп на депутата от партията „Независими гърци” Павлос Хайкалис депутатите, които са обмисляли да гласуват за правителствения кандидат за президент в крайна сметка няма да го направят, за да останат извън този пример за ниско водене на политика. Политика на обвинения, корупция, даване на подкупи и т.н.

Мисля, че най-вероятният сценарий е провеждането на предсрочни избори през идващия януари. По този начин ще останат открити въпросите около завършването на преговорите и сключването на споразумение с надзорната тройка. Гърция получи двумесечна отсрочка, но тя е твърде малка. Независимо дали ще имаме ново правителство или остане старото, никое от тях няма да има необходимото време за да завърши преговорите с цел не само да бъдат отпуснати следващите траншове от помощта, но за да могат и Европейската централна банка, и пазарите на капитал да отслабят наложените върху гръцката икономика ограничения относно ликвидността.

През последните седмици станахме свидетели на криза на фондовата борса и криза относно гръцките ценни книжа. Как политическата криза се отразява на икономиката на страната?

Всяка криза започва от най-чувствителните активи и след това се разпространява към по-малко чувствителните. Сривът на атинската фондова борса започна още около месец март 2014 – от момента, в който основната опозиционна партия СИРИЗА започна да води в социологическите проучвания.

Акциите реагираха първи. През есента последва повишаването на лихвите по държавните облигации, а както виждам и в публикации на съботно-неделните издания на вестниците „Та неа” и „Катимерини”, вече има сътресения и на гишетата на банките, тоест хората се притесняват за влоговете си. Освен това имаше и репортажи, според които вносителите имат проблеми с фирмите-производителки в чужбина, понеже те изискват внасяните в Гърция стоки да се предплащат. Това ще предизвика проблеми на пазара и мисля, че ако прогнозата за предсрочни избори в началото на следващата година се потвърди тези явления ще се задълбочат през следващите седмици.

Оправдано ли беше издърпването на процедурата за избор на президент преди празниците и как ще се отрази това на потреблението?

Мисля, че той нямаше друг избор, защото още след европейските избори през месец май вероятността настоящият парламент да не може да излъчи президент на страната и това да предизвика предсрочни избори вече бе започнала да влияе негативно на икономиката.

Премиерът нямаше да спечели нищо ако бе оставил процедурата да се проведе през февруари. В действителност щеше да удължи тази ситуация за още два месеца.

Но въпросът е по-скоро в това, че дори и да се проведат избори най-вероятният сценарий е, че в следващите месеци ще е много трудно да възстановим икономиката до нивото, до което бе сигнала преди лятото на тази година.

Категории: Политика избори за президент предсрочни избори икономика Андонис Самарас Ставрос Димас СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus