Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

iPhone 4S – еволюция или революция

09 Октомври 2011 / 16:10:46  Иван Петков
5657 прочитания

Две неща бяха знакови за представянето на новия модел iPhone  - за първи път презентацията не беше водена от Стив Джобс, макар във всичко да личеше неговия уникален стил на представяне на продуктите на компания. Ден след представянето пред света на iPhone 4S Стив Джобс ни напусна.

            Какво ни предоставя новият iPhone 4S? Сърцето на смартфона е процесорът, който задвижва актуалния таблет на Apple iPad 2, който беше представен по-рано тази година – А5 има две ядра и предоставя достатъчно изчислителна и графична мощност на устройството, която да осигури гладка работа дори и  с най-натоварващите игри и приложения за iPhone 4S. Процесорът осигурява 7 пъти по-добра графична производителност в сравнение с предходното поколение iPhone.

            От Apple са подобрили мрежовите възможности на телефона, като сега той разполага с максимален трансфер на данни от 14.4 Mbps. Всички очакваха, че компанията ще включи възможност за работа със следващото поколение мрежи LTE, но тази възможност отсъства. Все пак възможностите на телефона, в това отношение, бяха определени като достатъчни за повечето пазари, на които ще се предлага.

            Следващото подобрение спрямо предходния модел е камерата. При iPhone 4 тя беше 5 мегапиксела, докато при iPhone 4S мегапикселите са нараснали на 8. Техническите подобрения предоставят възможност за запис на видео от 720p на 1080p, качество, достатъчно да бъде показано и телевизорите с най-голям екран, налични на пазара в момента.

            За разлика от своя предшественик, iPhone 4S ще бъде наличен и с обем на вградената памет от 64 GB, освен стандартните 16 и 32 GB. Цените в Щатите ще са $199 за варианта с 16GB памет, $299 за 32GB и за пръв път $399 за 64GB.
            Има подобрения по антената -  проблем, който беше широко обсъждан и свързван с един от недостатъците на iPhone 4. Както вече стана ясно, iPhone 4S може да мине за световен телефон, тъй като може да работи с GSM и CDMA мрежи.

             Моделът осигурява до 8 часа разговори в 3G мрежи и до 12 часа в 2G с едно зареждане на батерията. Потребителите ще могат също да сърфират в интернет в продължение на 6 часа през 3G и до 9 часа през Wi-Fi, да слушат до 40 часа музика или да гледат 10 часа видео със смартфона. Всичко това е постижимо, благодарение на удължения живот на батерията.

             Основен акцент в iPhone 4S е новата технология за гласово управление, която Apple придоби с покупката на компанията Siri. Разработката е интегрирана дълбоко в iOS и както подсказваха слуховете е достатъчно интелигентна, за да разбере смисъла на зададен въпрос в конкретен контекст - затова разчита на изкуствен интелект. Така може да осигури различна информация на притежателя на устройството, но и изпълнява зададени от него команди - например проверка на календара, насрочване на среща, прочитане на глас на входящите съобщения, диктуване на съобщения и електрона поща и т.н. Засега се поддържат английски, френски и немски. За съжаление новата услуга ще бъде налична само за притежателите на iPhone 4S.

             Всички софтуерни новости в iPhone 3G идват комплектовани в новата мобилна операционна система – iOS 5 – която има над 200 нови възможности. Тя беше представена в началото на лятото и ще донесе на потрбителите някои доста чакани възможности. На първо място е новата система за нотификации, която Apple нарича Notification Center. Подобно на Android тя е достъпна чрез падащо меню в горната част на екрана и освен известия за различни събития, показва и информация като данни за борсата или прогнозата за времето. Тези известия са достъпни и върху екрана в заключено положение, като е достатъчно да се плъзне пръст върху тях, за да се отвори съответното приложение. От екрана в заключено положение вече може да се стартира директно камерата, снимането е възможно и с хардуерния бутон за увеличаване на звука, а за подобряване на снимките е достъпен и редактор на изображения с базови функции.

 

             iCloud ще позволи на потребителите да съхраняват музика, книги, снимки, контакти, календари, а след това да синхронизират това съдържание на всичките си Apple устройства. Услугата е безплатн, като предоставя 5 гигабайта свободно пространство на разположение.

            Следва Newsstand, което е приложение за достъп до електронни варианти на вестници и списания. Поддържа автоматично изтегляне на новите издания във фонов режим. Като очаквахме, Twitter е дълбоко интегриран в платформата и е достъпен в различни приложения като например Camera, Photos, Safari, YouTube и Maps. Добавен е и в списъка с контакти, като има възможност за изтегляне на аватарите от Twitter и добавянето им в телефонния указател. По отношение на удобството при четене на уеб страници са включени две нови функции - Reader и Reading List. Първата автоматично форматира текста, така че да е удобен за четене на екрана на телефона, а втората запазва страниците за четене по-късно. Нещо подобно на приложението Read it Later и Instapaper. iOS 5 ще бъде налична на 12 октомври за притежателите на iPhone (3GS, 4 и 4S), iPad (1 и 2) и iPod touch (3 и 4 поколение).

Категории: iPhone 4s iOS 5 smartphone Apple
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus