Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И правителството на СИРИЗА се заканва на данъчните измамници

08 Февруари 2015 / 17:02:22  GRReporter
1052 прочитания

Драконовски мерки и наказания за укриващите данъци планира правителството. В тези мерки е включена дори конфискация на недекларираното имущество в Гърция и в чужбина.  Борбата с данъчните измами е основното оръжие  на правителството в преговорите с европейските партньори. То се опитва да ги убеди, че това може да е основата на една нова програма за реформи.

Междувременно,  разкриването на данъчните измами се превръща в основен залог за правителството. Именно на него се възлагат надеждите за увеличаване на приходите и за осъществяване на обещаното в предизборната кампания.

Сценариите за борба с укриването на данъци включват и конфискуване на недекларирано имущество, след като преди това се даде възможност на данъкоплатците да декларират цялото си имущество- движимо и недвижимо. Тоест, ако някой не декларира част от онова, което притежава –имоти или инвестиции, данъчните служби ще могат веднага да го конфискуват. По същество, данъчната декларация ще е и клетвена декларация за описваните в нея приходи.

В един от сценариите, разработвани от СИРИЗА се предвижда, че:

1. Всяка промяна на имотното състояние на данъкоплатците трябва:

- да се доказва с легитимен документ

- да бъде оправдана от доходите, както са отразени в годишните данъчна декларация

-  върху имуществото, което не покрива горните условия, ще се налагат допълнителни такси и санкции, които (в по-големите случаи на укриване на данъци) ще са дори равни на стойността на актива.

2. С годишен отчет ще се пресмята капиталът, който се прехвърля за следващата година

3. Онези, които получават доходи от държавата, подписват съответната клетвена декларация, от която държавата има възможност да провери дали декларираните в годишната данъчна декларация активи съответстват на декларираните доходи.

4. Онези, които попадат под юрисдикцията на данъчната система на Гърция упълномощават  (с годишната си данъчна декларация) държавата да извършва проверки върху влогове, инвестиционни продукти, участие във фирми в чужбина, които не са били декларирани пред гръцките данъчни служби. Пълномощията отпадат в случай, че стойността на тези активи съответства на положителния баланс в данъчната декларация.

5. Печалби от лотарии, тото и други игри могат да се използват за доказване на произхода на активите само ако фишът/билетът е бил поименен при закупуването му.

6. Банките, Комисията за капиталови пазари, попечителите на инвестиционни фондове са длъжни да информират данъчните служби (при искане от тяхна страна) със специален електронен формуляр:

- за остатъка на банковите влогове- още същия ден

- за архиви, които са в електронен вид- в рамките на десет дни

- за архиви, които не са в електронен вид- в рамките на 30 дни

Що се отнася до проверката на произхода на средствата, проучва се възможността за създаване на специална служба за контрол, която да има достатъчно служители. Тя ще разполага със съвременно техническо оборудване с цел пълното и бързо приключване на проверката. Ще се проверяват всички, които са прехвърляли големи суми извън страната през последните години, директори и членове на управителните съвети на големи акционерни дружества и дружества с ограничена отговорност, изпълнители на държавни проекти,  политически лица, журналисти, служители на банки и борсата, високопоставени държавни служители (главни секретари на министерства, директори, съветници), собственици на медии, както и подставени лица в офшорни компании.

 

 

Категории: укриване на данъци данъчни измами данъчни декларации контрол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus