Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И общественият транспорт в Гърция се разпада

25 Ноември 2015 / 13:11:40  GRReporter
674 прочитания

Градският транспорт и електрическата железница в Атина са изправени пред истински колапс, тъй като поради съществуващите финансови проблеми все повече градски автобуси биват извадени от експлоатация и не могат да бъдат ремонтирани заради липса на резервни части. Едновременно с това трябва да започне и подмяната на най-старите мотриси и вагони от електрическата железница, които вече са над 35-годишни.

От 6 години насам след приложените програми за преструктуриране в гръцката столица градските автобуси извършват с около 5 000 курса по-малко на ден. В резултат на това времето, което пътниците прекарват в чакане по спирките, надхвърля 25 минути. Освен това от всичките 1 703 автобуси, които се движиха преди 6 години, днес курсове извършват едва 1 127, като от това число трябва да бъдат извадени 10% от автобусите, оставащи всеки ден в депото заради повреда.

Закъснения има обаче и при релсовите транспортни средства, като интервалът между две влакчета на електрическата железница, който през 2010 не надвишаваше 3 минути, сега е достигнал 6 минути. Същото се наблюдава и при метрото.

Данните

Данните бяха предоставени вчера от транспортните работници, които сигнализираха, че и Градският транспорт на Атина и Агенция „Пътен транспорт” продължават да нямат ръководство, а представители на синдикатите все още не са се срещнали с министъра на транспорта Христос Спирдзис. Това отбелязаха вчера транспортните работници по време на пресконференция, дадена по повод създаването на общ стачен фронт на пристанищата, железницата и градския транспорт. Според транспортните служители, ситуацията в транспорта е мрачна – от 2016 близо 200 автобуса трябва да бъдат подменени, защото няма да могат да се движат в центъра на Атина, понеже не отговарят на екологичните изисквания: «Закупуването на нови автобуси не е включено в рамковата програма 2014-2020, и продължението е ясно. Автобусите ще продължат да се движат, а страната ще бъде принудена да плаща огромни глоби на Европейския съюз», заяви председателят на Синдиката на работещите в Градския транспорт на Атина Леонидас Скулос.

Що се отнася до поскъпването на билета от 1,20 на 1,40 евро, той подчерта, че има и друго решение: «Да бъде взет ДДС от плащането на онези 187 милиона евро, които дължат министерствата, и да бъде финансирано пътуването на безработните от субсидията, предвидена в рамковата програма за тази цел. Необходимо условие обаче е да бъдат преброени и да се контролират безработните, които ще имат право на това».

Освен всички тези проблеми, сериозна е и липсата на персонал. Както се оплака председателят на Общогръцката федерация на железопътните служители Панайотис Параскевопулос: «От необходимите 3 740 служители, предвидени в Националната железопътна компания (ОСЕ), в момента са заети едва 1 470 души, като средната възраст на работещите достига 55 години. По-конкретно на длъжността машинисти работят едва 284 души вместо 450, както е предвидено. В резултат на това те работят по 28 дни на месец, което струва повече като възнаграждения, отколкото ако бъдат назначени нови хора. Освен това така остават неизползвани 50% от наличния подвижен състав».

Над 1 500 шофьори недостигат и в градския транспорт (автобуси и тролеи), където се дължат 10 000 почивни дни. Същевременно поддръжката на транспортните средства се извършва в 8 депа от 680 души, тъй като обявеното назначаване на нови 330 шофьори и 120 техници не се случи.

В най-новата компания за релсов транспорт „Stasi” нуждите от персонал са определени  на 600 души, както посочи Левтерис Рениерис, представител на работещите.

През декември – стачка и кампания

Работещите в градския транспорт вече са решили да започнат протестни действия с 24-часова стачка през първата половина на декември, в отговор на плановете за приватизация, срещу промените в осигурителната система и предстоящото поскъпване на билетите. Едновременно с това те подготвят информационна кампания, предназначена за обществеността, във връзка с последствията от приватизацията. За 15 декември пък, когато изтича крайният срок за подаване на обвързващи оферти за приватизацията на пристанището в Пирея, те планират протестна демонстрация пред сградата на Фонда за оползотворяване на държавното имущество.

 

 

Категории: градски транспорт колапс ситдикати стачни действия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus