Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live И на втория тур Гърция не успя да избере президент

23 Декември 2014 / 13:12:52  GRReporter
1279 прочитания

Гръцкият парламент не успя да излъчи президент на страната и на второто гласуване, след като кандидатурата на Ставрос Димас не успя да събере 200 положителни вота. Така решителна за бъдещето на Гърция се очертава датата на провеждане на третия тур на президентските избори – 29 декември.

За разлика от първото гласуване, когато „за” кандидатурата на Ставрос Димас гласуваха 160, днес тя бе подкрепена от 168 депутати. 131 депутати гласуваха „против”, а от гласуването отсъстваше само един.

Осемте допълнителни вота бяха дадени от независими депутати, повечето от които са бивши членове на парламентарната група на Независими гърци. Освен това „за” Ставрос Димас гласуваха и двамата бивши членове на Златна зора Евстатиос Букурас и Хрисоваландис  Алексопулос.

Второто гласуване предизвика промени в състава на парламента.  Малко преди вота депутатката от Демократичната левица Ники Фунда съобщи, че напуска парламентарната група на партията и от тук нататък ще присъства в парламента като независим депутат. В същото време и въпреки създадените очаквания тя не подкрепи кандидатурата на Ставрос Димас.В резултат на нейното решение Демократичната левица вече има по-малко от 10 депутати и по силата на правилника на гръцкия парламент те вече не съставят парламентарна група.

Третият тур на президентските избори ще се състои на 29 декември. Тогава „за” Ставрос Димас трябва да гласуват 180 депутати. В случай, че това не се случи ще бъдат обявени предсрочни избори, които ще трябва да се проведат в срок от един месец.

 „Въпреки различията ни, въпреки терора и калта от страна на Каменос и Ципрас днес броят на депутатите, които гласуваха за Ставрос Димас се увеличи. Надявам се на третото гласуване да избегнем надвисналата над страната опасност…На него всеки депутат ще бъде изправен пред тревогите на гърците и националния интерес. Всеки ще поеме отговорността за своя вот спрямо стабилността, нормалността и бъдещето на родината ни”, бяха думите на премиера Андонис Самарас веднага след гласуването.

От своя страна лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас не скри задоволството си от резултата и заяви: „Нито парламентът, нито  народът ще дадат непопълнен чек на Самарас, за да продължи с политиката на меморандумите. През новата година страната ще обърне страницата. Ще успеем с оптимизъм и с едно категорично народно нареждане за истински преговори”.  

Според източници усещането в кулоарите на парламента е, че вероятността Гърция да се сдобие с президент на третото гласуване на 29 декември са малки, но все пак реални. Такава е преценката на депутатите от управляващата коалиция Нова демокрация – ПАСОК, чиито лидери Самарас и Венизелос ще се срещнат по-късно днес, за да обсъдят резултата от вота. Политици и анализатори са единодушни, че натискът към колебаещите се депутати ще нарасне в пъти през следващите дни и до сутрешните часове на идващия понеделник.

Междувременно, от СИРИЗА избързаха да коментират факта, че два от положителните вотове днес бяха от бивши членове на Златна зора и че правителството разчита на „подкрепа от страна на фашисти, за да продължи да управлява”. В отговор представители на правителствената коалиция припомниха, че заедно със СИРИЗА срещу кандидатурата на Ставрос Димас гласуваха и 16-те депутати, които съставят парламентарната група на Златна зора. 

Категории: Политика президентски избори втори тур парламент депутати Ставрос Димас независими депутати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus