Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото правителство съвсем се обърка в преговорите

04 Май 2015 / 09:05:23  GRReporter
845 прочитания

Гръцкото правителство тотално променя стратегията си в преговорите с кредиторите след трите почивни дни в края на миналата седмица. Екипът на премиера Алексис Ципрас се отказва от идеята за постигане на някаква временна спогодба с кредиторите, така че да се осигури изплащането на някаква част от транша от 7,2 милиарда евро. Оттук нататък целта на гръцкия екип преговарящи е да се постигне нова договореност с кредиторите, която да осигури финансирането на гръцката икономика до края на 2016 и да включва мерки за преструктуриране на гръцкия дълг. Гръцкото правителство си представя тази ново договореност като политическо решение на ниво европейски лидери.
    Непосредствената цел на Атина е да успее да убеди Европейската централна банка да отпусне по-широко кранчето на ликвидността, докато се водят разговорите с кредиторите. В същото време министърът на заетостта Панос Скурлетис определи като почти невъзможно постигането на споразумение на ниво технократи, които боравят с конкретни цифри и факти и настояват за реформи в трудово-правните отношения и в пенсионната система. Най-непреклонни са представителите на Международния валутен фонд, които искат коренна промяна на пенсионната система. По-конкретно Скурлетис съобщи, че европейските партньори на Гърция настояват за премахване на 13-тата пенсия, резки намаления в пенсионните надбавки, премахване на колективните трудови договори, мораториум върху повишаването на минималната работна заплата.


    В същото време гръцката опозиция предупреждава, че страната се намира на прага на катастрофата. “Всеки ден се приближаваме все по-близо до сблъсъка с айсберга”, твърдят от партията Потами и иксат среща на лидерите на всички политически партии. “Правителството води преговори с министрите си, а не с кредиторите”, смята лидерът на ПАСОК евангелос Венизелос, според когото трите месеца управление на СИРИЗА са върнали Гърция 5 години назад. Вчера депутатът от СИРИЗА Никос Маниос заплаши кредиторите с кредитно събитие, ако на отстъпят пред исканията на Атина.
    И в Европа сигналите, които получава гръцката страна са смесени. Испанският министър на финансите Луис Де Гидос заяви, че никой не иска излизането на Гърция от Еврозоната, но постигнатите договорености трябва да се спазват.

Категории: Гърция криза преговори с кредиторите Панос Скурлетис реформа на пенсионната система премахване на колективните трудови договори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus