Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото политическо ДНК съдържа интровертност, ксенофобия, силна поляризация и конфронтация

28 Юли 2015 / 16:07:58  Анастасия Балездрова
1235 прочитания

Ден преди пристигането на представителите на кредиторите и подновяването на преговорите, Гърция е разтърсена от разкритията за изготвения от бившия финансов министър Янис Варуфакис план Б. Срещу него бяха повдигнати още два иска, и то в прокуратурата на Върховния съд.

Въпреки твърденията на Варуфакис, че е действал по нареждане на премиера, Алексис Ципрас продължава да мълчи. До момента не е ясно дали той ще отговори на запитването, което внесоха в парламента по този въпрос група депутати от Нова демокрация.

В същото време срокът, в рамките на който трябва да завършат преговорите за третата спасителна програма тече, а правителството не дава никакви признаци, че е готово да изпълни строгите условия, които кредиторите поставят.

За политическата ситуация в Гърция GRReporter разговаря с професора по стратегическо управление и организационни науки в университетите в Кипър и Warwick Харидимос Цукас.

Г-н Цукас, през последните дни самопризнанията на Янис Варуфакис за това какво е казал пред форума OMFIF предизвикаха реакции сред медиите и гражданите, но не и от страна на правосъдието. Смятате ли, че съществуват основания за търсене на наказателна отговорност?

 Вижте, аз не съм юрист, но когато вземаш личните данни и по-конкретно данъчните номера на гражданите, за да ги използваш по начин, който не се предвижда в закона, логиката ми казва, че вероятно възниква наказателна отговорност. Признавам обаче, че не съм най-компетентният човек, който може да се произнесе по юридическите аспекти на случая.

Но извън тях, въпросът не е само съдебен, а и политически. Г-н Варуфакис на практика е искал да ескалира конфликта си с кредиторите по един начин, който със сигурност е щял да изведе Гърция извън зоната на еврото. Това е един сценарий на сблъсък. Бих го нарекъл „национално партизанство” срещу кредиторите. И този сблъсък  бе пренесен и във вътрешността на страната, след като стана ясно, че той не е имал никакво доверие на главния секретар по приходите, която нарича меко казано „агент” на надзорната тройка. Една такава ситуация със сигурност води до крайности, а крайността в конкретния случай е излизането на страната от Еврозоната.

Самият Варуфакис твърди, че е действал за създаването на план Б според нарежданията на премиера.

Да. И смятам, че най-вероятно казва истината. Най-вероятно г-н Ципрас му е казал да състави такъв план. Принципно съществуването на алтернативни планове не е нещо лошо. Дори напротив, такива трябва да има. С разликата обаче, че когато даден министър започне да работи върху тях и види какви ще бъдат техните последствия, той би следвало да се уплаши от тях и да отстъпи.

Планът на Варуфакис бе изпълнен до деня на провеждане на референдума. Последвалото отстъпление се случи твърде късно. За да кажа същото с други думи: От страна на Еврозоната не бе предоставен никакъв начин Гърция да ѝ се противопостави и да спечели този конфликт. Следователно всички планове Б и прочие имат един – единствен завършек – напускането на Еврозоната.

Но този избор не бе поставен като опция пред гръцките избиратели. И Варуфакис, и Ципрас уверяваха, че с действията си целят оставането на Гърция в зоната на еврото. Но паралелно с това и по таен начин те са работили върху решение, което в крайна сметка щеше да изведе страната извън общата европейска валута. И това поставя въпрос на демократична легитимност.

Това поставя под въпрос коя е била истинската цел на правителството, въпреки че официалната му позиция бе „преговори в рамките на Еврозоната и споразумение с кредиторите”. Каква е политическата отговорност на премиера?

Факт е, че в речта си в парламента г-н Ципрас призна, че Grexit би означавал пълна катастрофа за страната. Той каза това, когато призоваваше депутатите да го подкрепят с вота си преди капитулацията с кредиторите, но беше много, много късно. Гърция вече беше извън спасителна програма и банките бяха затворени. Той трябваше да направи това признание веднага, след като бе избран за премиер, за да не се налага страната да премине през тази невероятна авантюра. Беше безотговорно от негова страна да направи това признание в края на пътя и след като бе оставил зад себе си руини.

Но тук бих искал да кажа и нещо друго. Аз смятам, че в една демокрация не е възможно да се дискутира промяна на валутата и то по скрит от гражданите начин. Валутата е нещо много деликатно. От момента, в който се заговори за това хората започват да се чувстват много несигурни, бързат да изтеглят парите си от банките, след което те  затварят. Затова и Варуфакис е действал скришно. Но точно този метод показва и границите, до които едно демократично правителство може да действа по този скришен и конфликтен начин.

Докато в една диктаторска система този проблем не съществува. А за да успее да постигне целта си, правителството трябваше да прибегне до все повече авторитарни мерки.

В тази ситуация и като се има предвид, че според всички социологически проучвания по-голямата част от гърците са за оставането на страната в Еврозоната, смятате ли, че провеждането на предсрочни избори, за които говори самото правителство, могат да доведат до някакво решение?

Мисля, че вървим от една безизходица към друга. Гърция се намира в политическа безизходица. Премиерът загуби политическия си капитал, защото избраната от него стратегия на сблъсък с кредиторите не само не успя, а го изправи пред една колосална загуба. В една зряла демокрация един такъв премиер следва да подаде оставка.

Категории: Политика гръцко правителство Алексис Ципрас Янис Варуфакис гръцка политическа култура меморандум Харидимос Цукас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus