Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият туризъм с двойно по-високи данъци от конкурентни страни

05 Август 2015 / 15:08:12  GRReporter
978 прочитания

Възраждат се надеждите за нови рекорди през тазгодишния туристически сезон в броя на пристигащите чужди туристи и нивата на туристически постъпления.

Председателят на Асоциацията на гръцките туристически дружества Андреас Андреадис заяви пред вестник „Катимерини”, че ако няма други сътресения в политическия и икономически живот на страната до края на сезона, като например предсрочни избори, може да бъдат постигнати първоначалните цели за високи резултати при входящия туризъм. На практика това ще означава посещения на над 25 милиона чужди туристи и постъпления около 14 милиарда евро.

Според Андреас Андреадис, туризмът е показал висока степен на устойчивост срещу проблемите, възникнали след налагането на капиталовия контрол. За това е допринесло, както той обяснява, най-вече намаляването на цените на туристическите пакети на чуждите пазари. Така в доста региони, чрез предлагане на отстъпки и изгодни оферти, благодарение на чуждите туристи, изглежда ще бъдат покрити празнотите в резервациите, създадени през юли от рухването на вътрешния туристически пазар. Също така, според Андреас Андреадис, определяща роля при увеличаването на туристическите приходи за тазгодишния сезон ще изиграе и обезценяването на еврото спрямо други основни валути като долара и британската лира.

За туристически сезон 2016 председателят на Асоциацията на гръцките туристически дружества смята, че туристическият бранш ще бъде подложен на натиск от увеличените ставки на ДДС при услугите настаняване и хранене. Гръцките хотелиери ще бъдат обложени с почти двоен размер ДДС в сравнение с туристическите пакети на конкурентни страни, и поради тази причина ще имат почти нулеви възможности за  гъвкава ценова политика с цел увеличаване на туристическото търсене.

Междувременно смесени тенденции се оформят в броя на пристигащите чуждестранни туристи в провинциалните летища на страната през месец юли, според първите обобщени данни. Така например, на летището на остров Родос броят на пристигналите чужди туристи бележи спад с 2% в сравнение с юли 2014, достигайки 411 114 души. На ниво пазари сериозен спад от порядъка на 51,5% е отчетен в броя пристигнали туристи от Русия, достигайки 28 308 души спрямо 57 953 през същия месец миналата година. И обратно, броят на пристигнали туристи от Германия бележи ръст с 10,5%,  достигайки  55 598 души спрямо 50 294, а пристигащите от Великобритания са с ръст 6%, достигайки 68 935 души спрямо 65 040. Що се отнася до остров Закинтос, броят на пристигналите чужди туристи през юли бележи ръст от 7,6%, достигайки 150 964 души. За първите седем месеца на годината увеличението в броя пристигнали туристи е в размер на 5,6%, а броят им е 340 887 души. Като анализира данните за месец юли, Христина Тетради, председател на Дружеството на хотелиерите в Лаганас, отбелязва увеличение с 11,3% на пристигащите туристи от Великобритания, която е основен пазар за остров Закинтос. Също така увеличение от порядъка на 35,8% и 70,9% съответно бележат пристигащите туристи от Германия и Полша. И обратно, спад с 82,5% е отчетен в пристиганията на туристи от Русия.

Освен това заместник-министърът на туризма Елена Кундура посочи специалната акция «Welcome», която се осъществява в рамките на програмата за рекламиране на Гърция и е насочена към посрещането на туристите на местата за влизане в страната. Акцията включва разполагането на рекламни плакати «Welcome» с туристическо съдържание на различни летища и пристанища в страната. Отделните областни управи и общини могат да теглят съответните творчески материали в електронен вид, които са качени на сайта на Гръцката туристическа организация.

 

 

Категории: туризъм данъци ДДС туристически сезон Асоциация на гръцките туристически дружества
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus