Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцкият президент призова за проевропейски вот на референдума

28 Юни 2015 / 14:06:48  GRReporter
1079 прочитания

Ясна позиция по темата за референдума зае президентът на Гърция Прокопис Павлопулос по време на срещата му с председателя на Нова демокрация Андонис Самарас. Президентът подчерта, че гръцкият народ иска страната да остане в Европа и ще покаже зрелостта си следващата неделя.  „Народът знае какъв е залогът. Имам вяра, че следващата неделя народът ще докаже, че е зрял”.

Според информациите през следващите часове ще бъде издаден президентски указ, с който се обявява референдумът след вчерашното решение на парламента.

Самарас на срещата си с президента подчерта познатата позиция на партията си за „националната червена линия, която защитава мястото на страната в сърцето на Европа”. Той добави: „В този момент защитата на тази национална позиция е все по-трудна и тази червена линия е в пряка опасност”.

Конституцията предвижда, че за да е валиден референдумът, е нужно поне 40% от регистрираните в изборните списъци да участват в него. Това означава, че поне 4 милиона избиратели трябва да се явят пред урните.

Затова се носят слухове, че опозиционните партии могат да провалят референдума, ако предложат на привържениците си да не гласуват. Това е така поради факта, че всички избиратели на СИРИЗА, Независимите гърци и Златна зора не надминаха 3 милиона на последните избори.

Според конституцията президентът не може да отсъди дали има причина за провеждане на референдум, нито да се намесва при формулирането на въпроса. Така единственият начин президентът да попречи на референдума е да подаде оставка. Тогава ще го замести председателят на парламента Зои Констандопулу, но тя няма право да подписва указ за референдум. Такова решение на президента би довело до избори за президент, а ако не се намерят 180 гласа за целта – и до парламентарни избори.

Очаквайте подробности.

Категории: Прокопис Павлопулос Андонис Самарас референдум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus