Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент убедително подкрепи споразумението с кредиторите

11 Юли 2015 / 09:07:06  GRReporter
814 прочитания

Премиерът Алексис Ципрас  отива в Брюксел, „въоръжен” със силната подкрепа, която получи в гръцкия парламент искането за продължаване и приключване на преговорите с партньорите. Целта е да се постигне споразумение до утре. В изявлението си веднага след края на гласуването Ципрас заяви, че негов приоритет ще е постигане на положителен резултат от преговорите. С фразата „Всяко нещо с времето си” той остави на заден план вътрешната политическа съпротива, с която ще трябва да се справи.

Премиерът си осигури подкрепата на широк политически фронт, който се обяви „за” европейското развитие на страната. Депутатите от Нова демокрация, ПАСОК и Потами подкрепиха предложението в парламента. Общо 251 депутати гласуваха „за”. Обаче правителството излезе със загуби от парламентарната процедура. 17 депутати от СИРИЗА не подкрепиха искането на правителството – от тях 8 се въздържаха, а останалите отсъстваха от залата. Други 15 народни представители от СИРИЗА гласуваха „за”, но формулираха в писмо възраженията си и предупредиха, че може и да не подкрепят законите, с които ще се прилага програмата. На предложението остро се противопоставиха и председателят на парламента Зои Констандопулу, както и министрите Панайотис Лафазанис и Димитрис Стратулис. Те гласуваха „въздържал се”.

Всички сценарии за следващия ден са отворени. Очаква се възразилите срещу правителственото предложение депутати от СИРИЗА да бъдат призовани да напуснат парламента. Сигурно е, че ще има някакво преструктуриране. Между вариантите, пред които е изправен премиерът, е правителство на националното единство. Отворена е и вероятността от предсрочни избори.

 

Категории: парламентарна подкрепа предложение гласуване преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus