Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент прие първия пакет мерки за увеличаване на данъците

17 Октомври 2015 / 12:10:03  GRReporter
658 прочитания

Малко след 1 часа тази нощ, със 154 гласа „за” в парламента беше гласуван законопроектът „Мерки за прилагане на договора за финансовите цели и структурните реформи”.  Това ще освободи транша от 2 милиарда евро, на базата на договора от 12 юли за третата спасителна програма.

В гласуването участваха 294 депутати. Депутатите от СИРИЗА и Независимите гърци подкрепиха всички членове на законопроекта. Само Никос Николопулос от Независимите гърци го подкрепи като цяло, но гласува  против членове 1, 2, 5, 10, 13 и 21. Депутатите от Нова демокрация гласуваха против, с изключение на член 14, който подкрепиха. От Златна зора, Комунистическата партия и Съюза на центристите  гласуваха изцяло против. Парламентарната група на ПАСОК гласува против, но подкрепи членове 14 и 17, а от Потами също гласуваха против,с изключение на член 10.

По време на заседанието възникна сериозно напрежение между правителството  и опозицията, не само за мерките, но и за произхода на финансовите средства на министрите Алекос Фламбурарис и Георгиос Статакис.  Премиерът Ципрас изрази пълната си политическа подкрепа за Статакис и Фламбурарис. Той обяви също така, че се удължава  с 1 година срокът за разследване на списъка Лагард.

Що се отнася до мерките, Ципрас се обърна към Нова демокрация, Потами и ПАСОК и заяви: „Това не са нови мерки, това са трудни мерки, знаехте го и вие, когато гласувахте заедно с нас договора”.

Премиерът обяви и че правителството ще внесе поправка за удължаване  на срока на всички висящи данъчни случаи. 

Председателят на Нова демокрация Евангелос  Меймаракис атакува Ципрас и го обвини, че на срещата на върха е поискал подкрепа от еврокомисарите и лидерите на държави, като например Пиер Московиси и Ангела Меркел, за убеждаването на опозицията да гласува мерките.

Димитрис Куцубас от Комунистическата партия заяви: „Не само, че не оспорихте антинародните мерки, които получихте, но и донесохте нови, още по-лоши, и на всичкото отгоре критикувате опозицията, че не ги подкрепя”.

Лидерът на Потами Ставрос Теодоракис нападна правителството за недекларираните доходи на министрите Фламбурарис и Статакис и го обвини за създаване нагласа, че самото то е защитено от обвинения.

Съюзът на центристите няма да подкрепя СИРИЗА, ако не бъдат приети предложените от него точки, заяви лидерът на партията Василис Левендис.

 

Категории: законопроект мерки увеличаване на данъците премиер Алексис Ципрас опозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus