Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент избира президент на страната на 13 февруари

28 Януари 2015 / 16:01:27  GRReporter
800 прочитания

На 13 февруари в гръцкия парламент ще се проведат изборите за президент на страната. Според източници, вече е съставен окончателният график за дейността на народното събрание през следващите дни.

Междувременно досегашният председател на парламента Евангелос Меймаракис се срещна със Зои Констандопулу, предлагана от СИРИЗА за нов председател на народното събрание.

Меймаракис посрещна вероятната си бъдеща наследничка с широка усмивка, без вратовръзка и с голям букет в ръка.

Кадър от срещата между Евангелос Меймаракис и Зои Констандопулу

И така, според източници, графикът на народното събрание в следващите дни ще изглежда по следния начин:

  • 5 февруари: съгласно Президентския указ парламентът ще започне работа с клетвата на депутатите.
  • 6 февруари: ще бъде избран председател на парламента. Ще се проведат две заседания. По време на сутрешното заседание ще бъде избран председател, а по време на следобедното – останалите членове на ръководството.
  • 6 февруари: ще бъдат издадени две програми за дневен ред: а) за програмната декларация на правителството, и б) за избиране на президент на страната след минимум 5 дни.
  • 7, 8 и 9 февруари: ще бъде прочетена програмната декларация на правителството на СИРИЗА, ще последват дебати, а в полунощ на 9 февруари ще се проведе гласуването за даване вот на доверие на новото правителство.
  • 13 февруари: избиране на нов президент на страната.

Следва да се отбележи, че на 12 февруари ще се проведе среща на върха, на която за първи път ще участва Алексис Ципрас в качеството си на гръцки премиер.

Междувременно става ясно, че фаворити на досегашното правителство за поста президент на страната са двама членове на Нова демокрация – еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос и бившият премиер Костас Караманлис.

Димитрис Аврамопулос

Техните кандидатури не се опровергават нито от правителството, нито от самите тях, а слуховете в печата и интернет стават все повече. Във всеки случай съвсем скоро името на кандидата ще стане известно, тъй като след сформирането на новия парламент, изборът на държавен глава ще бъде първата му задача.

През различни периоди от време като евентуални кандидати за най-високия държавнически пост са били сочени още академик Димитрис Нанопулос, режисьорът Костас Гаврас, проф. Елени Гликадзи-Арвелер, бившият лидер на СИРИЗА Никос Констандопулос, архиепископът на православната църква в Албания Анастасиос Янулатос и др.

 

 

Категории: гръцки парламент избори президент държавен глава
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus