Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент гласува освобождаването на терористи с доживотни присъди

18 Април 2015 / 17:04:20  GRReporter
933 прочитания

Вчера гръцкият парламент гласува с мнозинство проектозакона на правосъдното министерство за премахване на затворите с най-висока степен на сигурност. По време на поименното гласуване, поискано от опозицията, бе гласуван и членът на закона, от който може да се възползва терористът от „17 ноември“ Савас Ксирос, измененията в закона срещу носенето на качулка, както и този, касаещ роднините на осъдени за терористични действия.

По-конкретно гласуваният член от закона предвижда излежаването в домашни условия на остатъка от доживотната присъда за престъпници с над 80% инвалидност и излежали в затвора 10 години, както и домашен арест на осъдени за икономически престъпления, отново с над 80% инвалидност, които са излежали 5 години от присъдата си. В първата група попада терористът от „17 ноември“ Савас Ксирос.

От общо 249 депутати, „за“ гласуваха 152, „против“ – 75, а 22 се въздържаха.

Измененията в закона за носенето на качулка с цел прикриване на лицето, бе гласуван от 166 депутати срещу 74 "против" и 9 въздържали се, а изменението, отнасящо се до роднините на осъдени за терористични действия бе гласувано отново от 152 депутати срещу 75 "против" и 22 въздържали се.

Докато в парламента се обсъждаше гласуването на проектозакона за премахването на затворите с най-висока степен на сигурност и освобождаването на Савас Ксирос, американското посолство реагира остро чрез официалния профил във Facebook и Twitter на институцията. Там от американското посолство в Атина качиха текст за убийството от „17 ноември“ на американския капитан Уилям Едуард Нордийн и обвиненията срещу Савас Ксирос.

В текста на американското посолство се посочва:

«В памет на загиналите: Капитан Уилям Едуард Нордийн от американския флот служи като военен аташе в американското посолство в Гърция, когато бе убит на 28 юни 1988 от терористичната организация „17 ноември“. Докато 51-годишният офицер от военноморския флот на САЩ пътува в брониран автомобил, в непосредствена близост до него е взривена дистанционно кола-бомба. Той излиза от автомобила и загива от взрива, оставяйки жена си Патриция и две деца – сина си Уилям Нордийн-младши и дъщеря си Анабел. Погребан е с военни почести в Националния гробищен парк „Арлингтън“. Капитан Нордийн бе един от петимата американски граждани, убити от „17 ноември“. Савас Ксирос бе осъден за убийството на капитан Нордийн, както и за убийството на 13 март 1991 на офицера от американските ВВС Роналд Стюарт, и за терористични атаки, при които загинаха други 8 граждани. Осъден е за изстрелване на ракета срещу посолството на САЩ, за участие в 71 опита за убийство (включително за нападение над автобус, превозващ американски военни), за 41 взрива, 13 обира и опити за обир».

 

Категории: парламент проектозакон затвор 17 ноември терористи Савас Ксирос американско посолство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus