Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент единодушно гласува за признаването на Палестинската държава

22 Декември 2015 / 13:12:11  GRReporter
602 прочитания

Днес в присъствието на палестинския президент Махмуд Абас всички партии в гръцкия парламент одобриха единодушно решението на парламентарната Комисия по външна политика и отбрана, с което гръцкото правителство се призовава да придвижи всички необходими процедури за признаването на Палестинската държава.

Влизайки в парламентарната зала президентът на Палестинската автономия стисна ръката на бившия премиер Георгиос Папандреу, а депутатите го посрещнаха с продължителни ръкопляскания

В своя доклад председателят на парламента Никос Вуцис представи проекта на Постоянната парламентарна комисия, с което тя признава съвместното съществуване на две държави и на една обединена, демократична и суверенна Палестинска държава въз основа на границите от 1967.

Решението се позовава на твърдия ангажимент за мир и сигурност в Близкия Изток, въз основа на резолюцията от 29 ноември 2012 на ООН, с която на Палестина е признат статут на държава наблюдател, одобрена от много парламенти на ЕС. Взета е предвид и резолюцията от 2014, в която се установява с безпокойство прекратяването на мирните преговори между израелци и палестинци, и ескалацията на напрежението поради продължаването на заселническата политика на Израел, като се подчертава необходимостта от мирно съжителстване на израелци и палестинци в рамките на взаимно признати държави.

Председателят на парламента Никос Вуцис призова също така гръцкото правителство «да положи всички усилия за подновяване на мирните преговори», подчертавайки, че международното признаване на суверенна Палестинска държава ще допринесе за мира в района.

В момента Махмуд Абас произнася реч в парламентарната зала по време на специално заседание, председателствано от първия заместник-председател на народното събрание Анастасиос Куракис.

 

 

Категории: Палестинска автономия президент Махмуд Абас гръцки парламент признаване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus