Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият бизнес се подготвя за данъчна буря

23 Юни 2015 / 17:06:52  GRReporter
1561 прочитания

Мерки за икономически растеж, дълбоки реформи, ефективен публичен сектор, равностойни мерки за борба с укриването на данъци и ограничаване на разхищаването на държавни средства, предлага бизнесът вместо представения от правителството пакет от мерки на стойност 7,9 милиарда евро.

Според високопоставен ръководител в дъщерна фирма на мултинационална компания с производствено присъствие в Гърция, пожелал да остане анонимен, предложеният пакет от мерки, включващи предимно увеличаване на данъци и осигурителни вноски, ще доведе до затягане на коланите и ще удари по разполагаемия доход на гръцкия потребител. Същият източник добавя, че «през последните месеци е изгубено ценно време и това се вижда в потреблението». Що се отнася до споразумението, той посочва, че на този етап то е решаващо. За него самия най-важното в този момент за Гърция е да бъдат проведени дълбоки реформи и да има по-ефективен държавен сектор.

Друг високопоставен служител в гръцка производствена компания със силно присъствие в чужбина посочва: «Трябва първо да видим какво включва пакетът от мерки и какво ще бъде окончателното споразумение», като впоследствие добавя «добре дошло е всичко, което ще ни извади от днешната несигурност и ще бъде съпътствано от реални мерки за развитие на икономиката и структурни промени».

Председателят на Гръцко-американската стопанска камара: Необходим е друг микс от мерки

В изявление за Euro2day.gr председателят на Гръцко-американската стопанска камара Симос Анастасопулос посочва, че предложението на правителството е във вярната посока, тъй като спира хаотичния път на страната към фалит. Въпреки това обаче мерките ще доведат до рецесия и ръст на безработицата. Според него е нужен друг микс от мерки, насочени към развитието на икономиката.

По-конкретно Симос Анастасопулос отбелязва: «предложението на правителството явно се движи във вярната посока, тъй като изглежда покрива условията за удължаване на спасителната програма и финансирането. От друга страна обаче предлаганите мерки хвърлят тежестта върху частния сектор с нови данъци и увеличаване на вноските, което е повече от сигурно, че ще доведе до рецесия и ръст на безработицата. Едно предложение с различен микс от мерки, насочени към растеж, би удовлетворило изискванията и би довело до устойчиво решение. Все пак при всички положения постигането на каквото и да е споразумение е по-добро от липсата на такова, което би довело до колапс на икономиката и обедняване на Гърция».

Позициите на Атинската търговско-промишлена камара и Гръцката Конфедерация за търговия и бизнес

В свое изявление председателят на Атинската търговско-промишлена камара Константинос Михалос разкритикува остро пакета от мерки, предложен от правителството. Той смята, че «макар гръцките предложения да са продукт на силен натиск от страна на кредиторите на страната, те ще доведат до резултат, точно обратен на очаквания, в гръцката икономика и пазар».

Според Константинос Михалос, «мерките са крайно рецесионни, тъй като препоръчват жестоко облагане с данъци, главно на бизнеса, но и на обществото като цяло. Увеличаването на данъците за фирмите от 26% на 29% в съчетание с увеличаването на авансовото плащане на данъци до 100% е сигурно, че ще предизвика нова вълна от закриване на компании, като този път жертвите ще бъдат малките и средни фирми».

Председателят на Атинската търговско-промишлена камара отбелязва, че и най-мощните компании ще бъдат наказани с допълнителен данък върху печалбите им в размер на 12%, и допълва, че ударът върху заетостта ще е тежък заради увеличаването на работодателските вноски, което ще бъде силен контра стимул за нови назначения.

Константинос Михалос призовава правителството, макар и в последния момент, да преразгледа тези свои позиции, които са против частната инициатива и предприемачество, и да потърси равностойни мерки главно в посока борба с укриването на данъци и ограничаване на разхищаването на държавни средства там, където има такова.

Председателят на Атинската търговско-промишлена камара завършва изявлението си така: «Бизнесът продължава да подкрепя позицията, че постигането на споразумение с кредиторите е за предпочитане пред разрушителния разрив, но също така ще продължи да търси и предлага конкретни мерки и политики, за да може това споразумение да донесе плодове за икономиката и обществото, а не да повлече страната в по-дълбока рецесия».

От своя страна председателят на Гръцката Конфедерация за търговия и бизнес Василис Коркидис заяви, че «финалната права за постигането на споразумение със сигурност слага край на изявленията за предстояща катастрофа и разрив с партньорите». Коркидис допълва, че «изглежда ключът вече е влязъл в ключалката и сега остава нашите европейски партньори да го завъртят, така че от една страна да бъде сключено споразумението, а от друга да бъдат „отключени“ капитали в размер на 35 милиарда евро за Гърция».

Категории: бизнес предложения пакет от мерки преговори кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus