Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките власти разследват контрабанда с плодове и зеленчуци за България

10 Октомври 2015 / 11:10:58  GRReporter
731 прочитания

Високопоставен представител на Министерството на финансите твърди, че цели тирове, натоварени с плодове и зеленчуци, без необходимите документи, заминават незаконно за чужбина, главно за България. Той подчерта, че въпросът е много важен за правителството и за неговата политика по въпросите на търговията и конкуренцията. Както отбелязват източници от Комисията за търговия и защита на потребителите, занимаващи се с проблема в сътрудничество с министерствата на земеделието и финансите, контрабандата с плодове и зеленчуци води до укриване на данъци, до отрицателни последици за законната търговия, отсъствие на контрол за сигурността и качеството на продуктите. Мерките за борба с нея, които се разглеждат успоредно с плана за облагане на земеделците, са следните:

•Въвеждане на една обща рамка от данъчни разпоредби за селскостопанските фирми и доходите от селскостопански дейности, особено що се отнася до счетоводната документация. Сега земеделците под специален режим са освободени от попълването на счетоводни приходно-разходни документи и се облагат по друг начин. При продажбите на стоки фирмите, които купуват директно от производителя, са длъжни да издават фактури. От своя страна, производителите имат право да издадат една фактура за продажба на целия обем произведени продукти. Тази практика често води до следното: търговците издават документи за по-висока цена от реалната, като по този начин на производителя се връща по-голям ДДС, а търговците имат по-висока печалба.

•Издаване на временно разрешение за работа, без да се изисква разрешение за пребиваване на работниците-чужденци. Заплатите на работниците ще се отчитат като разходи на земеделеца или земеделската фирма, така че да имат стимул да се декларират и по този начин да се удари работата на черно. Работниците ще имат граждански договор и ще им се плащат осигуровки.

•Борба с укриването да данъците и при селскостопанските суровини (семена, торове, пестициди, други препарати). Това може да се постигне чрез задължително попълване на счетоводни приходно-разходни книги.

Трябва да се отбележи, че освен загубата на данъчни приходи и щети върху конкуренцията, контрабандата с плодове и зеленчуци води до увеличаване на цените на дребно и разтваряне на ножицата между цената на нивата и тази в магазина.

Категории: земеделие контрабанда плодове и зеленчуци укриване на данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus