Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките тайни служби разследват петима заподозрени за връзки с ислямския тероризъм

16 Ноември 2015 / 10:11:22  GRReporter
582 прочитания

Гръцката служба за борба с тероризма и разузнавателната служба на страната се намират в състояние на изключително висока готовност след кървавите терористични нападения в Париж миналия петък. Двете служби вече разследват различни лица в Гърция, за които има съмнения, че може да са членове на мрежа от джихадисти в страната. Гръцките власти се намират в непрекъснат контакт с френските си колеги и разменят информация за конкретните разследвани лица. Според гръцкото издание Етнос до вчера е била поискана обща информация за поне петима души, които са заподозрени за връзки с ислямски групи и се намират в готовност да предприемат действия.

В същото време гръцкия заместник-министър за миграцията Янис Музалас заяви пред телевизия Skai, че „никой логично мислещ човек не може да изключи вероятността в Европа да са нахлули терористи през Гърция”. В коментар за разкритието, че един от атентаторите, който се взриви пред Стад дьо Франс е преминал в Европа през остров Лерос, където е бил регистриран, Музалас посочи: „Бе установено, че след Гърция, Сърбия и Хърватия той може да е преминал по четири възможни маршрута, но не е бил регистриран по никой от тях. Това не е обвинение за други държави, но е похвала за нас”.

Думите на министъра бяха изречени в отзвука на съобщението на френските власти, че сирийският паспорт на Ахмад Ал Мохамад всъщност е бил фалшив. Коментарът на Музалас бе, че в Турция съществува огромна индустрия за издаване на фалшиви паспорти.

Експертите обаче не крият безпокойството си от факта, че гръцките власти не са успели да установят, че паспортът е бил фалшив. Разкритието променя напълно посоката на разследването във Франция. Основният сценарий, по който тамошните власти работят към момента е дали джихадистите не са взели нарочно у себе си фалшив сирийски паспорт, за да прехвърлят съмненията върху бежанците, които напускат Сирия и пристигат в Европа.

Към момента не е ясно дали паспортът се е намирал през целия маршрут до Париж у лицето, на което е принадлежал при влизането му в Гърция и регистрацията му на остров Лерос.

Според електронното издание protothema.gr гръцките и френските власти разследват вероятността още един от атентаторите в Париж да е преминал през Гърция. Името на заподозрения е Махмуд Ал Махдод, който е пътувал заедно с Ал Мохамад от остров Калимнос към Пирея.

Заслужава да се отбележи, че според председателя на Съюза на полицаите в Северните Додеканези, между август и септември само през конкретния архипелаг са влезли поне 20 000 незаконни имигранти и бежанци, които не са били идентифицирани и следователно никой не знае къде се намират сега.

„Тези хора просто бяха регистрирани и им бяха дадени полицейски удостоверения, с които можеха да пътуват, като им бе даден срок да се явят в Службата за чужденци в Атина. Много от тях обаче използваха този документ, само за да отпътуват, в резултат на което са се озовали в страните от западна Европа, без да бъдат идентифицирани”, заяви Андонис Кидонакис по телевизия Skai. 

Категории: Терористични атентати Париж гръцки разузнавателни служби фалшив паспорт осторв Лерос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus