Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките очаквания за политическо споразумение не се оправдаха

22 Май 2015 / 12:05:43  GRReporter
934 прочитания

Срещата на гръцкия премиер с Ангела Меркел и Франсоа Оланд в Рига не даде никакви резултати въпреки големите очаквания на Атина преди заминаването на Алексис Ципрас за Рига.

От официалните изявления след продължилата 2,5 часа среща стана ясно, че никоя дискусия не може да замести преговорите с представителите на кредиторите на консултативно ниво, както и че ново споразумение не може да се постигне преди да завърши оценката за изпълнението на текущата програма за финансова подкрепа.

Показателен за позицията на европейските партньори на Гърция е фактът, че преди няколко дни ръководството на Международния валутен фонд няма да приеме доклад за изпълнението на втората програма, ако той е изготвен набързо и не описва ситуацията в детайли.

Това очевидно ограничава възможностите за постигане на политическо споразумение, както желае гръцкото правителство. Атина смята, че с него би могла да смекчи мерките за бюджетна консолидация, които ще го придружават.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче беше категорична, че за решаването на гръцкия проблем е нужна повече работа на техническо ниво. В коментар за снощната си среща с Алексис Ципрас и Франсоа Оланд тя посочи: „Това беше една приятелска и конструктивна дискусия. Ясно е обаче, че е необходимо да се постигне още по-голямо сътрудничество с институциите”. Меркел допълни, че „много неща трябва да бъдат направени преди да се постигне споразумение”.

От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас отново заяви, че е оптимист по отношение на постигането на споразумение Той посочи: „Снощният ми разговор с канцлера Ангела Меркел и президента Франсоа Оланд беше много конструктивен и премина в много добра и приятелска атмосфера. Оптимист съм за това, че много скоро ще можем да постигнем стабилно, дългосрочно и устойчиво споразумение, което ще бъде лишено от допуснатите в миналото грешки. Така Гърция ще се върне към икономическо развитие в дух на сплотеност. Оптимист съм”.

По-късно днес той ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който в днешното си интервю за изданието WirtschaftsWoche посочи: „Не можеш да изхвърлиш дадена страна от валутния съюз просто така. Но гърците ще трябва да разберат, че солидарността на единия  трябва да се отразява в почтеността на другия”.

Малко преди началото на срещата на върха в Рига Юнкер разведри обстановката, като придърпа до себе си Алексис Ципрас и се опита да го убеди да носи вратовръзка. Жестът бе разтълкуван по различни начини от гръцките медии. Някои от тях видяха в него оптимизъм относно постигането на споразумение, а други припомниха, че гръцкият премиер бе заявил, че ще започне да носи вратовръзка, когато въпросът с държавния дълг бъде уреден. „Дали Юнкер и Ципрас не искат да покажат нещо с тази заигравка?!”, се запитаха те.

В Брюксел продължават консултациите между представителите на Атина и техническите екипи на кредиторите. Според кореспондентката на гръцкото издание Катимерини Елени Варвициоти те ще продължат до сближаването на позициите на двете страни следващата седмица.

В същото време запознати с хода на преговорите източници от Европейската комисия са изразили песимизма си с думите: „Намираме се много далеч от постигането на споразумение”. Основната причина според тях е, че гръцкото правителство все още представя особено положителни прогнози за икономиката на страната, с които кредиторите не са съгласни. Друг европейски представител е посочил, че „единственият въпрос, по който е постигнато съгласие е връщането към извършените през изминалите години реформи”.

Песимист е и германският финансов министър Волфганг Шойбле, който вчера повтори, че не може да изключи вероятността от Grexit. „Това, което знам за хода на разговорите с трите институции е, че те не споделят оптимизма на съобщенията на Атина”, заяви той.

Във всички случаи от Брюксел са категорични, че без подписването на цялостно споразумение по всички въпроси няма да бъде отпуснат никакъв паричен транш. Междувременно въпросът за вероятно удължение на настоящата програма за финансова подкрепа все още не се разглежда официално, при все че такова може да има, за да се даде още време за продължаване на преговорите относно новото споразумение. 

Категории: Политика Алексис Ципрас среща с Ангела Меркел и Франсоа Оланд в Рига преговори с кредиторите Жан Клод Юнкер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus