Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки ще отворят отново или при споразумение с кредиторите, или при нова валута

29 Юни 2015 / 16:06:59  Анастасия Балездрова
1435 прочитания

Два дни след като правителството реши да свика референдум за споразумението с кредиторите Гърция осъмна със затворени банки и капиталов контрол. Масовото оттегляне на депозити започна минути след обявяването на референдума и часове по-късно много от тях бяха изпразнени.

Според законовото нареждане на правителството банките се очаква да отворят следващия вторник. Анализатори обаче посочват, че това е малко вероятно и зависи напълно от резултата на референдума, който ще се проведе идващата неделя. Такова е мнението и на икономическия анализатор Костис Лимбуридис, към когото GRReporter се обърна за коментар.

Г-н Лимбуридис, как и при какви предпоставки могат да отворят отново гръцките банки?

Европейската централна банка преустанови покачването на лимита на финансиране от Фонда за спешна ликвидност за гръцките банки, понеже бе поставено под съмнение желанието на Гърция да преговаря за постигането на споразумение с кредиторите. Вследствие на това дефицитът между депозитите и кредитите не може да бъде покрит по друг начин. От друга страна повишеното оттегляне на депозити , което причини несигурността влоши тяхното състояние на ликвидност. В резултат на тези два фактора банките бяха затворени и бе наложен капиталов контрол.

Какъвто и да е резултатът от референдума, никой от факторите не може да бъде преодолян в кратки срокове, следователно банките няма да отворят незабавно. Смятам, че ако надделее отрицателният вот следващата стъпка ще е изплащане на заплатите и пенсиите с бонове IOU (разписки за дълг, съдържащи обещанието, че той ще бъде изплатен по-късно във времето), а по-следващата – въвеждане на друга валута. В този случай банките ще отворят и ще оперират с друга валута.

Ако надделее отговорът „да” логичното е да има политически промени и ново правителство, чиято цел ще е постигането на споразумение. При наличието на такава перспектива банките ще могат да отворят и ситуацията да се нормализира.

Водещото доскоро мнение бе, че дъщерните банки на гръцките банки в съседните страни на Балканите не биха се повлияли от вероятни проблеми във функционирането на банките – майки. Днес обаче се появиха преценки, които сочат обратното. Смятате ли, че е възможно гръцките банки да загубят дъщерните си банки, така както кипърските загубиха своите в Гърция преди две години?

Вероятно е да се прецени, че дъщерните на гръцките банки може да пренесат гръцката криза в страните, където са установени и функционират. Това може да стане в случай на масово оттегляне на вложенията (bank run) от конкретните банки, което ще наложи предприемането на мерки в тяхна подкрепа от страна на съответните централни банки. Но понеже този въпрос има не само икономически, но и политически параметри, не мога да предвидя какво ще се случи.

Какви политически събития можем да очакваме в случай, че на референдума надделее отговор „не” и какви ако мнозинството гласува в полза на отговор „да”?

Както казах вече, ако надделее отговор „да” най-вероятно ще последват политически събития, които ще доведат вероятно до сформиране на ново правителство, може би на правителство на националната отговорност, което ще работи за постигането на споразумение с кредиторите.

Ако надделее отговор „не” страната ще навлезе в неизследвани досега води. Както вече посочих следващата стъпка ще е изплащане на заплатите и пенсиите с бонове IOU и въвеждане на друга валута. Понеже не смятам настоящото правителство за способно да състави план и да изпълни подобно нещо и понеже всичко това ще причини рязко обедняване и размирици, мнението ми е, че то ще рухне през летните месеци под натиска на бурни обществени протести.

Категории: Политика референдум за споразумението с кредиторите затворени банки капиталов контрол дъщерни банки на Балканите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus