Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки командоси искат да завземат Истанбул

26 Март 2015 / 16:03:11  GRReporter
1233 прочитания

Силно недоволство и остра реакция от страна не само на опозицията, но и на депутати от СИРИЗА, предизвикаха  националистическите лозунги, скандирани от командоси от гръцкия Военноморски флот. Вчера по време на военния парад, проведен по повод националния празник на Гърция 25 март на централния атински площад „Синтагма“, командосите скандираха: «Нашата мечта е / в Истанбул да влезем / знамето да развеем / химна да изпеем (подразбира се на Гърция)».

По-конкретно евродепутатът от СИРИЗА Димитрис Пападимулис написа в своя профил в twitter: «Националистическите лозунги на морските пехотинци по време на парада противоречат на последователната външна политика на страната. Правителството е длъжно да спре това». Василики Катривану, депутат от СИРИЗА, в свой пост във Facebook говори за «директно предизвикателство за демокрацията».

От Нова демокрация пък нападнаха СИРИЗА за позицията на партията по отношение на военните паради. Говорителят на партията Костас Карагунис подчерта в съобщение, че «вчера "не"-то на правителството по отношение на парадите стана "да"». Карагунис обвини СИРИЗА, че променя възгледите си в зависимост от това кой участва в правителството и подчерта, че гърците нямат къса памет.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос разкритикува остро коалиционното правителство и особено СИРИЗА и тези, които «като правителство вчера последваха схващанията на Независимите гърци и националистическата крайна десница». Венизелос посочва също така, че «те са невероятно цинични, единствената им цел е разпределянето на властта, и нанесоха удар по най-чувствителното място на самата демокрация, а именно общественото чувство. В крайна сметка обаче, точно то ще ги накаже». В изявлението си лидерът на ПАСОК пита: «Тези, които сега се радват заради премахването на железните прегради от парадите, военната техника, прелитащите самолети и хеликоптери, народните хора и знаменцата, раздавани от войниците, нали помнят, че в миналото СИРИЗА играеше главна роля в инцидентите, които помрачаваха парадите и разделяха народа? Нали помнят, че обиждаха дори президента на страната изпращайки по целия свят негативна картина за страната? Нали тези, които вчера като правителство последваха Независимите гърци, преди бяха против самото понятие „парад“ и особено против ученическите паради?». Венизелос пита също така «дали помнят, че в предишните години СИРИЗА се отъждествяваше с политическата крайно лява формация „Андарсия“ и всички други формирования, опитващи се да попречат на парадите?». В заключение лидерът на ПАСОК споделя: «може би мислят, че разполагат с имунитета на нахалството, на колективното противоречие и колективната амнезия».

По-рано от централата на ПАСОК разпространиха съобщение във връзка със скандираните лозунги от командосите, в което наричат министъра на отбраната „безотговорен“ и „идеологически новатор на СИРИЗА“, а за самата партия казват, че е поела по „пътя на политическия и идеологическия провал“.

«По време на парада на площад „Синтагма“ командосите скандираха лозунги, които оспорват съществуащите граници. Но с такъв безотговорен министър на отбраната какво може да се очаква? В Американския конгрес за първи път блокираха резолюцията за 25 март, заради джихадистите, които иска да изпрати некадърният министър, лидер на Независимите гърци», се казва в съобщението на ПАСОК. «Няма ли малко сдържаност? Може би са станали слепи оръдия в ръцете на Панос Каменос? Дали някой ще потърси отговорност от тези, които позволиха на командосите да определят външната политика и политиката за национална сигурност на страната?», се пита в съобщението.

 

 

 

Категории: командоси военен парад скандиране лозунги СИРИЗА реакции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus