Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката икономика се върна към рецесия

13 Ноември 2015 / 16:11:12  GRReporter
919 прочитания

През първото тримесечие на 2015 гръцката икономика се е върнала към рецесия, но с не толкова интензивно темпо, колкото се очакваше. Това показва докладът на гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ, който бе представен днес.

През посочения период рецесията е достигнала до 0,4 на сто спрямо второто тримесечие на 2015 и 0,5 на сто спрямо третото тримесечие на миналата година. В същото време се наблюдава спад в приходите на държавния бюджет в размер на 2,1 милиарда евро, въпреки добрия ритъм в събирането на данъците през октомври.

Сезонно изгладените данни сочат спад на Брутния вътрешен продукт с 0,1 на сто. Преценката на икономическия екип на гръцкото правителство е, че през третото тримесечие на годината рецесията ще е много по-висока.

Заслужава да се отбележи, че това традиционно е „най-добрият” период в годината, тъй като обхваща летния туристически сезон. Тази година обаче именно тогава бе въведен капиталов контрол, а банките бяха затворени в продължение на 20 дни през юли.

Категории: Икономика рецесия гръцка статистическа служба Брутен вътрешен продукт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus