Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката армия готова да гарантира вътрешната сигурност на страната

03 Юли 2015 / 09:07:07  GRReporter
1020 прочитания

Изявлението на гръцкия министър на отбраната и лидер на Независимите гърци Панос Каменос, че „армията гарантира вътрешната сигурност в страната” предизвика бурни реакции сред проевропейската опозиция.

Той направи изявлението си в присъствието на гръцкия премиер по време на посещението му в министерството. Фактът, че Алексис Ципрас не реагира по никакъв начин на чутото, както и че посети министерството само ден след слуховете, че Панос Каменос го е заплашил, че ще напусне управляващата коалиция разгневи опозицията.

Точното изявление на военния министър бе: „В тежките за родината моменти военните сили гарантират стабилността във вътрешността на страната. Една демократична армия и демократичните военни сили продължават да защитават с мисията си имиджа на страната във вътрешността ѝ и в чужбина”.

Тези негови думи очевидно се намират в пълен разрез с конституцията на Гърция, в която се посочва изрично, че вътрешният ред в страната се гарантира от полицията, а не от армията.

ОТ ПАСОК призоваха Ципрас да уволни Каменос. В съобщението си социалистите подчертават: „Ако след днешното си словесно подхлъзване г-н Каменос не подаде оставка незабавно или не го уволниш ти, това на практика ще означава, че приемаш разбирания и планове за нестабилност, насочени срещу демократичните институции”.

Бившият лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос директно обвини Каменос в налагане на „опасни крайнодесни разбирания спрямо институциите и армията. Идеологически превес на Каменос над „първото ляво правителство”!”.

Отговорникът за политиката в сектора на отбраната в Нова демокрация Константинос Тасулас подчерта, че „в демократичните страни армията гарантира сигурността на границите от външни заплахи. Сигурността във вътрешността на страната се гарантира от полицията. Това, което чухме е обида към армията и бе произнесено от самия военен министър”.

Той отбеляза, че „политическата сделка на Каменос със СИРИЗА го превърна в поддръжник на съветския тип режими, в които действително армията бди за вътрешната сигурност. От момента, в който премиерът не реагира, очевидно е съгласен с казаното! Това изявление бе публично брутално признание за недемократичност”.

От партия Потами питат директно военния министър: „Кой е вътрешният враг, г-н Каменос?” и допълват: „знаете какво е и как се нарича ситуацията, в която армията се намесва във вътрешни въпроси”.

След лавината от реакции партията на Каменос – Независими гърци издаде съобщение, в което обвиняват опозицията в преднамерено изопачаване на думите на техния лидер. „Вероятно на последователите на Гьобелс, които подкрепят меморандумите им е трудно да проумеят, че необходима предпоставка за вътрешната сигурност на страната е защитата на нейния териториален суверенитет и адекватната защита на нейните граници. Независимите гърци, начело с Панос Каменос имаме пълно доверие на силите за сигурност, които следят за спазването на законовия ред”.

В същото време, в открито писмо 65 висши офицери в оставка, сред които и няколко бивши главнокомандващи гръцката армия се обявяват за положителния вот на предстоящия референдум.

Категории: Политика министър на отбраната Панос Каменос Алексис Ципрас армия вътрешна сигурност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus