Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция закрива центровете за временно задържане на чужденци

15 Февруари 2015 / 12:02:44  GRReporter
1209 прочитания

Заместник-министърът за защитата на гражданите  Янис Панусис беше разтревожен от това, което видя в Центъра за временно задържане на чужденци в Амигдалеза. Панусис посети центъра в събота заради самоубийството на 28-годишен пакистанец, който се обеси в петък вечерта.

Заместник-министърът заяви, че не е повярвал на очите си, когато е видял условията в центъра за задържане. Той поясни, че не говори за поведението на полицаите, които се държат добре, а като цяло за концепцията за създаване на такива центрове.

Затова Панусис обяви, че незабавно ще бъдат закрити всички центрове за задържане на чужденци. Те ще бъдат заместени от Открити центрове за подслон. Тази мярка ще бъде доуточнена през следващите дни, след като се определят отговорностите на Министерството на вътрешните работи.  


Панусис след посещението си в Амигдалеза заяви, че е дошъл, за да изрази тъгата и съжалението на министерството и на правителството. „Но сега изразявам срама си, не като министър, а като човек, като представител на една цивилизация” подчерта той.

„Това не са картини от европейска страна, която уважава човека” подчерта Панусис и заяви категорично, че нещата трябва веднага да се променят. Според него промените в цялата система ще бъдат осъществени в сътрудничество със заместник-министъра по миграционната политика Тасия Христодулопулу и ще осигурят човешки условия на живот на чужденците.

„Свобода, равенство, братство, солидарност” обяви Панусис, който заяви, че не говори само като представител на правителството. „Всички сме тук, партиите, институциите, цяла Гърция. А Гърция не може да търпи такива картини, ще променим всичко” допълни заместник-министърът.

В Амигдалеза от вчера пристигат депутати, представители на партии и институции. След посещението на Панусис дойдоха и представители на Движението на обединените срещу расизма, които организираха протестен митинг.

Зелените еколози поискаха незабавно закриване на концлагерите, както те наричат центровете за задържане. „Да не допускаме други жертви в съвременния ад” заявиха те.

Междувременно стана известно, че още един имигрант се е самоубил, този път в Солун, миналата сряда. За случая обаче се разбра след самоубийството в Амигдалеза.

23-годишен чужденец се е самоубил в килията си в  Дирекцията по имиграцията в Солун. Полицаите го намерили мъртъв вечерта миналата сряда.

Младежът от Йемен е имал психологически проблеми  и е бил наблюдаван от лекар. Не е било сметнато за необходимо обаче да бъде хоспитализиран, само са му били давани лекарства.

Той е бил открит в килията, в която е бил задържан заедно с други чужденци. Обесил се е с помощта на връзка от блузата си, а извиканите лекари само са констатирали смъртта му. Обстоятелствата се разследват.

Имигрантът е бил задържан от средата на декември, защото е пребивавал незаконно в Гърция. Подготвяла се е процедура по депортирането му.

 

Категории: Янис Панусис центрове за временно задържане на чужденци Амигдалеза самоубийство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus