Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция въвежда пътни такси при Промахон и Нимфея

08 Април 2015 / 12:04:20  Анастасия Балездрова
6242 прочитания

От началото на летния сезон тази година преминаващите българо – гръцката граница при гранично - пропускателния пункт Кулата – Промахон ще плащат пътна такса за ползването на автомагистралата. Касите са във финална фаза на изграждане и се намират на около два километра след гръцкия гранично-пропускателен пункт.

GRReporter потърси повече информация относно въвеждането на пътната такса от компанията Egnatia Odos S.A., която стопанисва автомагистрала Егнатия. На въпросите ни отговори Милтиадис Бугалис, началник на отдел „Експлоатация, управление и поддръжка” на автомагистралата. От разговора стана ясно, че каси за пътни такси се очаква да бъдат открити и в отсечката на Егнатия от Комотини към гранично-пропускателния пункт Нимфея – Маказа.

Г-н Бугалис, кога се очаква да се задействат касите до ГКПП Промахон - Кулата? Къде точно се намират и каква ще бъде цената за преминаване от там?

Работите по поставянето на касите са във финална фаза. Те се намират след разклона към село Ангистро в посока към границата.

До момента не е ясно каква ще бъде цената, защото тя се определя от министерството на транспорта. Предвижда се касите да започнат да функционират в началото на летния сезон. Но за всички тези въпроси трябва да бъдат издадени решения от компетентното министерство, както вече казах. Задължението на компанията ни е само да построи касите.

Според европейското законодателство гражданите трябва да имат правото да изберат дали искат да преминат през магистралата срещу заплащане или по друг път по същия маршрут. Това предвидено ли е в този случай?

На конкретното място съществуват успоредни пътища. В европейското законодателство действително се предвижда, че трябва да има успоредни пътища, по които да преминават автомобилите, чиито собственици не желаят да преминават през магистралата. Така че и в региона до гръцко-българската граница, и на всички участъци, за които е отговорна компанията Egnatia Odos съществуват алтернативни пътища.

В Серес вече има реакции относно поставянето на каси за пътни такси с аргумента, че това ще повлияе на еднодневните пътувания на гърци към България и на българи към Гърция. Какво е вашето мнение по този въпрос и как смятате, че ще отрази налагането на пътна такса на търговията?

Задължението за плащане на такси за ползването на автомагистрали е свързано с цената на разходите за тяхната поддръжка. През последните 10 години и с помощта на Европейския съюз Гърция построи магистрали, но цената за поддръжката им трябва да се подсигури допълнително. Това е и смисълът на въвеждането на пътните такси.

Колкото до вероятността от намаление на трафика на коли през граничния пункт, нашите, а и изследвания на международно ниво не показват промяна в ползването на магистралите след налагането на пътна такса.

Но всичко това предстои да бъде установено на място след задействането на касите.

Предстои ли поставяне на каси за пътни такси в близост до останалите гранични с България пунктове?

Да, в отсечката към Комотини, до Нимфея. Изграждането им трябва да приключи до началото на 2016. Отново подчертавам, че крайното решение по тези въпроси се взема от министерството.

Гражданите трябва да са наясно, че плащането на пътни такси е от голямо значение за поддръжката на пътищата в добро състояние.

Общественото мнение в Серес обаче е по-скоро негативно настроено към въвеждането на пътна такса в близост до границата. В коментар пред GRReporter жител на града посочи, че мярката ще намали еднодневните пътувания на гърци, които посещават България за няколко часа, за да заредят автомобилите си с гориво и да се снабдят с по-евтини хранителни и други стоки.

„Смятам, че търговските и останалите обекти в Петрич и Сандански ще бъдат засегнати най-много. Все още не знаем каква ще е цената на пътната такса, но заедно с българската винетка от 5 евро тя вече ще предизвиква разход от почти 10 евро”.

В допълнение той посочи, че е вероятно да намалеят и еднодневните пътувания на българи в Гърция. „Говоря за жителите на регионите около границата, които идват за еднодневен плаж. По този начин ще бъдат засегнати концесионерите, които дават под наем чадъри и шезлонги на плажа”.

По думите му въвеждането на пътна такса най-вероятно няма да засегне туристическия бизнес на остров Тасос и Халкидики. 

Категории: ИкономикаКомпании автомагистрала Егнатия каси за пътни такси гръцко-българска граница Кулата-Промахон Маказа-Нимфея
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus