Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция ще плаща заплати и пенсии с IOU

18 Април 2015 / 13:04:12  GRReporter
1475 прочитания

Според ексклузивен репортаж на агенция Reuters, Европейската централна банка е разгледала вероятостта от въвеждане на паралелна валута в случай на евентуален фалит на Гърция.

По-конкретно, Европейската централна банка е анализирала сценарий, въз основа на който Гърция ще остане без средства в брой и ще започне да плаща на държавните си служители с т.нар. IOU (I owe you – неформален документ за финансово задължение, който в по-късен етап ще бъде осребрен). По този начин ще бъде създадена втора виртуална валута в рамките на еврозоната.

Според агенция Reuters, високопоставени служители в Европейската централна банка се безпокоят, тъй като през май Гърция трябва да плати около 1 милиард евро на Международния валутен фонд. Въпреки многократните изявления на гръцкото правителство, че се стреми да изпълни ангажиментите си, ръководители на ЕЦБ разглеждат възможността страната да не успее да го направи. Един евентуален фалит, продължава агенцията, най-вероятно би принудил ЕЦБ  да ограничи предоставянето на ликвидност на гръцките банки.

В такъв случай висшите представители на банката се боят, че Атина ще бъде принудена да плаща възнагражденията на държавните си служители с т.нар. IOU.

"Факт е, че не виждаме напредък... Затова трябва да разгледаме тези сценарии", посочва източник от банката.

Защо обаче този сценарий не може да успее

От друга страна, високопоставени служители обясняват пред агенцията, че според тях използването на IOU за изплащането на пенсии и заплати няма да може да предотврати кризата, тъкмо обратното - ще постави в опасност оставането на страната в еврозоната.

Същите източници посочват, че до 30% от гърците биха могли да приемат т.нар. IOU вместо евро, но това ще окаже натиск върху банките, тъй като тези граждани ще побързат да изтеглят депозитите си.

Впоследствие банките ще бъдат принудени да увеличат средствата, които теглят от Механизма за спешна ликвидна помощ ELA или да пристъпят към увеличаване на капитала си, но няма да могат да използват IOU като гаранции за теглене на капитали от ЕЦБ, тъй като последната не би ги приела.

"Не мисля, че IOU ще проработят", посочва източник на Reuters. "Това ще бъде краят, ще излязат от еврозоната". Подобни опасения са изразени и от други експерти, познаващи начина на мислене на ЕЦБ.

"С паралелна валута... си почти достигнал до Grexit. Това е нещо извън международните рамки", посочва същият източник.

Информационната агенция отбелязва, че "гърците настояват, че няма план за спиране на плащанията, но в неотдавнашно писмо на Алексис Ципрас до Ангела Меркел се посочва, че заплатите и пенсиите са приоритет пред плащанията по дълга, ако правителството бъде принудено да избира".

Изводите от тези неблагоприятни сценарии на ЕЦБ подкрепят посланието, което от доста време изпращат високопоставени ръководители от еврозоната на Атина, а именно, че не бива да предприема едностранни и радикални действия.

От ЕЦБ отказаха да коментират публикацията, а гръцки източници подчертават, че подобна дискусия „няма никакъв смисъл“.

Категории: агенция Reuters сценарий Grexit паралелна валута IOU криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus