Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се нуждае от реформи, а не от социалистически експерименти

14 Април 2015 / 16:04:11  GRReporter
996 прочитания

Излизането на Гърция от еврозоната не е решение, защото би довело до бедност гръцкия народ. Бъдещето на Гърция е в рамките на еврозоната, но за това са нужни икономически реформи, пише германският икономически седмичник Wirtschaftswoche.

Налице е страшен сценарий. След няколко дни гръцкото правителство няма да има пари да плати сметките си и да обслужва дълга. Същевременно обаче гърци и германци запазват впечатляващо хладнокръвие, макар и по различни причини.

В публикация със заглавие «Гърция се нуждае от реформи, а не от социалистически експерименти» Wirtschaftswoche отбелязва: гърците явно смятат, че в крайна сметка Европа ще им помогне, каквото и да направят.

Едновременно с това много германци вярват, че един Grexit не би бил лош вариант за всички заинтересовани страни. И едните и другите обаче грешат. 18 от 19 правителства от еврозоната смятат, че един Grexit не би предизвикал проблеми в останалите страни на еврозоната. Това мнение има основания, тъй като страните се справят успешно със своите икономически проблеми.

Изглежда вече невидима стена разделя Гърция от Испания, Португалия и Ирландия. И този факт има значителни политически последствия, или с други думи Гърция е изолирана. В случай, че страната не се съобрази с условията за икономическа помощ, от страна на партньорите няма да има разбиране. Гърция ще фалира и най-вероятно ще излезе от еврозоната. Ще се появи нова валута, която никой грък не иска. С една „мека драхма“ заплатите ще спаднат значително, а депозитите ще загубят голяма част от стойността си. Всичко това ще доведе до обедняване на средната класа.

Аржентина на Европа

Според германското издание, заблудата на германците е не толкова явна, както тази на гърците, но е също толкова важна. Мнозина германски финансисти и политици смятат, че с излизането на Гърция от еврозоната и обезценяването на новата валута страната ще възвърне своята конкурентоспособност. Това обаче е илюзия. В рамките на програмата за корекции през последните пет години разходите за заплати са намалели почти с 30%, до нивата от края на предходното десетилетие. Що се отнася до коригирането на доходи и заплати, най-трудната част от пътя вече е измината. Въпросът днес е да се проведат институционални реформи, да се обезпечи политическата стабилност и да се подкрепи икономическият растеж. Една нова обезценена валута би поставила в опасност това, което е постигнато до момента. За дълги години, може би дори за десетилетия, Гърция би се превърнала в Аржентина на Европа.

Основната пречка – бюрокрацията

Приоритет сега е да се открият логични решения с Гърция, при това в рамките на еврозоната. Икономическото ядро на решението е ясно. Гръцката икономика се състои до голяма степен от малки и средни предприятия. Нивото на образованост и професионална подготовка на населението е високо. Основна пречка за икономическия растеж е изолирането на малките и средни гръцки предприятия от пазарите заради една огромна бюрокрация, която присъства навсякъде и задушава всяка инициатива. Следователно въпросът е да се ограничи бюрокрацията, да се подобри правораздаването, както и работата на данъчните власти.

Ясно е, че гръцкото правителство трябва да изостави плановете за ранно пенсиониране и създаване на ненужни работни места в публичния сектор. Едновременно с това трябва да престане да търси спасение в борбата с данъчните престъпления, която няма смисъл без икономически растеж. Вместо това правителството трябва да приеме задълженията си, да се стреми към постигане на първичен излишък, без обаче бюджетът да се подлага на подробен контрол от чужбина. Основната цел обаче трябва да бъде икономическият растеж.

Ясно е също така, че мечтата на много от членовете на СИРИЗА за икономика от социалистически тип трябва да бъде изоставена, както и искането за орязване на дълга.

Подобен пакет от мерки предполага наличието на смело политическо ръководство в Атина, както и реалистично възприемане на тази политика от страна на Брюксел и Берлин.

 

 

Категории: Гърция реформи СИРИЗА еврозона Grexit Wirtschaftswoche
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus