Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се нуждае от 4 милиарда евро през март

01 Март 2015 / 14:03:01  GRReporter
910 прочитания

Бившият министър на финансите Гикас Хардувелис изрази опасенията си за разполагаемата ликвидност за текущия месец. Той говори за „дупка” от поне 4 милиарда евро в средствата, които се изискват за изплащането на задълженията на държавата.

Общият размер на парите, които не достигат  за цялата година възлиза според Хардувелис на 10 милиарда евро, ако се вземе предвид и първоначалният дефицит от 2,6 милиарда, двата милиарда от забавяне на приходите за първите два месеца на годината, и двата милиарда евро, колкото ще струва увеличаването на необлагаемия минимум до 12 000 евро.

Днес, в интервю за телевизия Мега, Хардувелис подчерта, че за момента теоретично има две възможни решения на проблема за Гърция.

Първото е  използването на спасителния пояс от 11 милиарда евро от Фонда за финансова стабилност, така че с европейските облигации като залог да се търси кредитиране от чужбина.

Второто е издаването на съкровищни бонове. Това решение обаче е възпрепятствано от една страна от факта, че е необходимо одобрението на трите институции (ЕС, МВФ и Европейската централна банка), а от друга – от отсъствието на покупателен интерес от чуждестранните капитали.

Както подчерта бившият министър на финансите „чужденците спряха да идват на търгове” през последно време, дори и просто за да подновят текущите си позиции  в гръцки ценни книжа, заради ликвидността, която е главна тема в преговорите с кредиторите.

Хардувелис говори и за това как Гърция стигна до „задушаващото” двумесечно удължаване на меморандума от Eurogroup през декември. Според него основните виновници са били финландците, които настоявали за само месец удължаване, за да започнат без напрежение предизборния си период. Другият виновник е бил председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум, който предложил двумесечно удължаване като компромис в сравнение с трите месеца, поискани от Атина и одобрени от ЕС.

Европейската централна банка е поискала шестмесечно удължаване, но самият Хардувелис го е отхвърлил, защото е искал да бъде преведен траншът от 7.2 милиарда евро през март, след приключване на оценката. „Аз, Гикас Хардувелис, не съм си и помислил да заложа капан на някого, мислех само за страната си, нуждаехме се от ликвидност”  каза той.

Бившият министър говори и за шока, който е предизвикало заявлението на гръцката страна, че хазната е останала без ликвидни средства.

Гикас Хардувелис отбеляза, че удължаването само по себе си е меморандум: „От момента, в който подпишеш удължаване на споразумението, подписваш и меморандума. Причината, поради която кредиторите вдигнаха целия този шум беше, че самите те искаха да накарат Гърция да се оплаква на висок глас, че подписва меморандума, за да могат да прокарат споразумението през парламентите си” заяви Хардувелис. И добави: „Когато намерим алтернативни източници на финансираме, можем да скъсаме меморандума”.

Бившият финансов министър спомена и примера на Португалия, която, когато МВФ й отказа нови капитали, издаде 30-годишни облигации и плати предсрочно дълговете си, като показа по този начин вратата на фонда...

 

Категории: Гикас Хардувелис бюджетна дупка удължаване меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus