Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се надява на 3 милиарда евро от приватизация

08 Декември 2015 / 18:12:02  Анастасия Балездрова
678 прочитания

Приходи в размер на 3 милиарда евро очаква гръцкото правителство от приложението на пряката програма на Фонда за приватизации. Първият приток на средства се очаква още преди края на тази година от продажбата на 14-те регионални летища на германската компания Fraport. Според директора на Фонда Стергиос Пициорлас договорът ще бъде подписан в рамките на 10 дни и сумата от 1,23 милиарда евро ще бъде получена веднага.

По време на пресконференция, организирана от Асоциацията на чуждестранните кореспонденти в Атина той посочи, че останалите ключови приватизации са тези на пристанищата в Пирея и Солун, държавната компания за природен газ ДЕСФА, бившето атинско летище в Елинико, хотелският комплекс „Астерас” във Вулиагмени край Атина, както и туристическите площи Афанду на остров Родос и Касиопи на остров Корфу.

Пициорлас подчерта, че приватизациите са приоритет на гръцкото правителство и лично на премиера Алексис Ципрас, въпреки че не отрече наличието на несъгласия с продажбата на държавно имущество сред част от министрите. В същото време инвеститорският интерес е нараснал през последните няколко месеца и това според него е показателно за усещането им, че Гърция вече се е върнала към период на стабилност.

Директорът на Фонда по приватизации съобщи, че на 21 декември предстои да бъдат представени ангажиращите оферти за пристанището в Пирея на китайската държавна компания COSCO, датската Maersk и филипинската ISTI. През следващите дни се очаква да започне разглеждането на офертите за държавната компания за природен газ ДЕСФА, за която са изявили интерес както държавната нефтена компания на Азербайджан SOCAR, така и италианската Snam и консорциумът Fluxys-Enagas. Целта на Фонда е конкретната сделка да бъде сключена през първото тримесечие на 2016.

Директорът на Фонда по приватизации Стергиос Пициорлас, снимка: авторката

Осем компании от целия свят са проявили интерес за пристанището в Солун, като според програмата на Фонда представянето на ангажиращите оферти се отлага за началото на април следващата година.

През същия период предстои да бъдат преразгледани и подобрени условията на договора за приватизацията на бившето атинско летище в крайморското предградие Елинико с цел да започне процедурата по предоставянето на разрешителни за различните дейности.

Относно приватизацията на хотелския комплекс „Астерас”, директорът на Фонда посочи, че през следващите дни ще бъде представен нов план за развитие пред Върховния административен съд. Магистратите бяха отхвърлили предишния с аргумента, че той ще наруши екологичното равновесие вследствие на прекомерно строителство. Според Пициорлас сделката ще може да бъде сключена през първите три месеца на следващата година.

Приватизирането на туристическите площи на островите Родос и Крит също се очаква да се задейства след представянето на нови екологични изследвания пред Върховния административен съд.

Междувременно Фондът ще започне преговори за удължаването на концесионния договор за атинското летище „Елефтериос Венизелос” за още 20 години.

Амбициозната програма на гръцкото правителство може да не протече толкова гладко в случая с приватизирането на гръцките железници TRAINOSE, тъй като един от кандидатите- руските железници, които участват в търга заедно с гръцката компания TERNA все още не са уточнили своята позиция. „Дори ако търгът завърши неуспешно, той ще трябва да бъде повторен в много кратки срокове”, посочи Пициорлас.

Той допълни, че в момента тече процес за предоставянето на разрешителни за функциониране на 52-те летища за хидроплани на гръцките острови, като за 10 – 12 от тях процедурата трябва да е приключила до края на февруари 2016.

Във връзка със създаването на общ Фонд за приватизации, който ще акумулира държавни активи в размер на 50 милиарда евро, директорът на настоящия Фонд по приватизации каза, че в него трябва да бъдат включени всички управляващи държавно имущество служби, понеже това ще спомогне за по-резултатната му работа. Новият фонд се очаква да бъде сформиран в началото на следващата година. Пициорлас не пропусна да отбележи, че докато приходите на управлявания от него фонд се използват в целостта си за погасяването на гръцкия държавен дълг, приходите на новия фонд ще бъдат разпределени по равно – 50 на сто за дълга и 50 на сто за инвестиции в гръцката икономика. 

Категории: ИкономикаКомпании Гръцки фонд по приватизации регионални летища бившето летище в Елинико държавно имущество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus