Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция продължава да търси решение за настаняването на бежанците

15 Декември 2015 / 18:12:13  GRReporter
782 прочитания

Гръцкото правителство възнамерява да превърне старите помещения на Службата по гражданска авиация на старото атинско летище в център за прием на бежанци и имигранти. От сутринта министърът по миграцията Янис Музалас преговаря с кметовете на крайморските общини, в чийто състав попада площта на бившето летище.

 Според гръцки медии двете страни са на път да постигнат общо решение, но детайлите все още не са уточнени. Източници посочват, че кметовете на южните атински предградия биха дали съгласието си само при условие, че планираният център за прием в Елинико ще бъде само временен, а не постоянен. Друго условие, което поставят е имигрантите, които предстои да бъдат екстрадирани, да бъдат настанявани в центрове от закрит тип.

Заслужава да се отбележи, че планът за бившето летище в предградието Елинико е да бъде приватизирано през следващите месеци. От началото на кризата в Гърция то бе обявено като най-апетитният за инвеститорите обект в страната и предишното правителство дори бе сключило договор за оползотворяването му с голяма частна компания. Сделката бе оспорена от Върховния административен съд и по думите на директора на Фонда по приватизации в момента тече преразглеждане на инвестиционния план и условията му. Много коментатори посочват, че с решението на правителството на СИРИЗА и Независимите гърци да превърне част от площта в център за прием на бежанци и имигранти вероятността за създаване на „атинска ривиера” се отдалечава за пореден път.

Междувременно и въпреки влошаването на метеорологичните условия лодките, които пренасят бежанци и имигранти по гръцките острови не намаляват. По-рано днес край остров Кастелоризо се разигра поредната морска трагедия. В резултат на преобръщане на лодка загинаха двама души, а Бреговата охрана продължава да издирва други трима имигранти.

По данни на агенцията за охрана на европейските граници Frontex  през ноември броят на новопристигналите е намалял на половина в сравнение с октомври. Общо през последния есенен месец на годината в Гърция са пристигнали 108 000 бежанци и имигранти, а от началото на годината техният брой е 715 000 души. Статистиката показва, че техният брой е 16 пъти по-голям в сравнение със същия период миналата година.

И докато бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан имат възможността да заминат към страните от централна и западна Европа, хиляди имигранти от десетки други страни остават в Гърция. Проблемът със съсредоточаването на незаконно прекосили границата на страната хора е най- остър в Атина, но странстващи имигранти, които твърдят, че са бежанци бяха открити и на полуостров Халкидики в северна Гърция.

Рано тази сутрин 47 души, 13 от които деца бяха открити на плажа „Куцупия” до курорта Неос Мармарас. Всички заявили, че са иракчани по време на процедурата по регистрирането им в местното подразделение на Гранична полиция в село Ормилия.

Сега полицейските власти разследват вероятността имигрантите да са пристигнали в Халкидики с помощта на трафикант, тъй като това е вторият случай, при който са открити имигранти на конкретния бряг.

В началото на декември там бяха открити 40 иракчани, 18 от които непълнолетни, прекосили морето с моторница от северното турско крайбрежие. В показанията си те посочили, че са преди да заминат са платили на турски гражданин, с чиито данни властите не разполагат, когото определили като трафикант. Нито един от имигрантите не носел със себе си лични документи.

В същото време гръцкият премиер Алексис Ципрас се готви да посети два гръцки острова, на които се изграждат центрове за регистриране на бежанци (hotspot). Целта на утрешното му посещение на Лерос и Хиос е да се запознае за напредъка на подготвителните работи, но и да алармира европейските партньори на Гърция за критичността на ситуацията.

Веднага след това Алексис Ципрас ще замине за Брюксел, където ще се проведе среща на върха на Европейския съюз, на която бежанската криза е първа точка от дневния ред.

И докато с посещението си на Лерос и Хиос гръцкият премиер се стреми да упражни натиск спрямо останалите страни-членки, гръцкото издание Катимерини публикува проекта на заключителната декларация на срещата. Според него европейските лидери ще упражнят строга критика към Гърция относно контрола на външните граници на ЕС, hotspot-овете, разселването на бежанците и екстрадирането на имигрантите. 

Категории: Политика бежанци и имигранти център за прием бившето атинско летище в Елинико приватизация бежанска криза Алексис Ципрас среща на върха на ЕС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus