Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция поиска трети меморандум

08 Юли 2015 / 14:07:51  GRReporter
1210 прочитания

С писмо на финансовия министър Евклидис Цакалотос до Европейския механизъм за стабилност Гърция внесе официално искане за нов заем от Еврозоната. В замяна Атина се ангажира да предприеме бюджетни мерки още в началото на идващата седмица.

В текста не се посочват конкретни мерки, но се описва тяхната рамка: мерки, свързани с реформи в данъчната система и реформи в пенсионната система. Гръцки медии коментират, че финансовият министър очевидно описва промени в ставките на ДДС, повишение на данък „лукс” и промени в изчислението на данък „солидарност”, както и промени относно ранното пенсиониране.

Евклидис Цакалотос посочва също, че Гърция се ангажира да остане в Еврозоната. По отношение на уреждането на огромния държавен дълг той пише, че „Гърция приветства възможността да се проучи възможността за предприемане на мерки, така че дългът към институциите да бъде дългосрочно устойчив”.

В същото време според германския вестник Bild третата спасителна програма за Гърция ще е с продължителност от три години, в рамките на които страната ще получи заеми в размер на 51 милиарда евро.

Според изданието, което се позовава на германски и френски правителствени източници програмата, ако бъде подписана, ще може да бъде удължена в случай, че това се наложи, но само при условие, че се изпълнява успешно.

Заслужава да се отбележи, че посочената сума от 51 милиарда евро бе прогнозата на Международния валутен фонд за нуждите на Гърция през следващите години в публикувания му наскоро доклад. От Bild обаче посочват, че ако програмата бъде удължена след изтичането на тригодишния срок, ще бъдат нужни много повече допълнителни средства.

Програмата ще бъде финансирана от страни-членки на Еврозоната и съответно техните граждани, без до момента да е ясно кои точно ще бъдат те, тъй като очакванията са, че не всички парламенти ще гласуват в полза на приемането ѝ.

Съществено ще бъде участието и на Европейската централна банка, която е възможно да предприеме незабавни действия за подкрепа на оставащите без ликвидност гръцки банки. Според публикацията във Франкфурт вече се обсъжда вероятността за предприемане на спешни мерки за осигуряването на ликвидност.

Категории: Политика Гърция Европейски механизъм за стабилност искане за заем трета спасителна програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus