Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция поиска отсрочка до края на месеца за плащанията към МВФ

04 Юни 2015 / 19:06:03  GRReporter
841 прочитания

Гърция е внесла искане да изплати всички плащания към Международния валутен фонд в края на юни. Според добре осведомени източници фондът се очаква да одобри молбата на Атина, съобщават гръцки медии.

Въпреки че този начин на изплащане на заемите се предвижда в устава на МВФ, в миналото той е бил използван само веднъж. В същото време Гърция ще получи допълнително време за преговорите с кредиторите.

По време на пресконференция за икономиката на САЩ директорът на МВФ Кристин Лагард приветства провеждането на „креативните дискусии” в Брюксел, както ги определи. Според нея те ще предоставят време, за да бъдат изслушани позициите на гръцкото правителство относно предложенията на кредиторите. „Ние сме гъвкави спрямо предишната програма”, посочи Лагард и допълни, че секторите, които има предвид са трудово-правните отношения, бюджетната консолидация и сроковете за изпълнение. Кристин Лагард допълни, че очаква с интерес мнението на Атина, както и че МВФ има готовност да предложи алтернативни мерки за постигането на целите, стига тяхното прилагане да е постоянно.

На въпросите от страна на журналисти за позицията на МВФ относно преструктурирането на гръцкия държавен дълг тя каза, че не иска да разгледа отделно този въпрос, тъй като програмата „трябва да има смисъл” в своята цялост. „Затова МВФ е гъвкав относно оценката на мерките спрямо предложените бюджетни цели. Но ако Атина се отдалечи от тези цели ще трябва да се преразгледа финансирането, защото то е фактор, който засяга дълга. А той на свой ред влияе на лихвите и падежите”.

От своя страна говорителят на МВФ Уилям Мъри заяви във Вашингтон, че „държавите имат възможността да групират плащанията си в рамките на определен месец, като изплатят общата стойност наведнъж в края на месеца”.

Последната държава, която се е възползвала от тази възможност е била Замбия преди 30 години.

Категории: Политика Гърция МВФ отсрочка групиране на плащанията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus