Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция поиска отлагане на плащанията, МВФ отказа

16 Април 2015 / 13:04:52  GRReporter
958 прочитания

Висши ръководни служители в Гърция са се опитали неофициално да поискат от Международния валутен фонд (МВФ) отлагане на погасяването на заемите на страната, но са получили отрицателен отговор. Това разкритие прави вестник Financial Times, като посочва, че този ход показва лошото състояние на гръцките финанси.

Според източници, разполагащи с информация и от двете страни, Атина е била убедена да не отправя искане за забавяне в плащането на вноските към МВФ. Става въпрос за двете вноски, които трябва да се платят през май на стойност почти 1 милиард евро. Както посочва Finacial Times, въпреки че разговорите, проведени в началото на април, са били частни, отхвърлянето на предложението показва, че гръцкото правителство изпитва все по-големи затруднения при изпълнението на външните си задължения, но и на вътрешните – изплащането на заплати и пенсии.

В състояние са да платят

В репортажа на вестника се отбелязва, че представителите на кредиторите в Гърция са уверени, че Атина е в състояние за извърши плащанията през следващия месец. Но дори и това да стане, въпросът ще се появи отново през юни – тогава следват сериозните плащания по облигациите, притежавани от Европейската централна банка.

Висши служители на МВФ неведнъж са заявявали, че разсрочване на плащанията може да бъде прието само ако е част от едни общи нови преговори, следователно и от една нова спасителна програма. В момента ако Гърция пропусне датата на някое плащане, ще се присъедини към групата на държави като Зимбабве и Заир.

Изглежда Гърция е първата развиваща се страна от 1980 насам, отправила, макар и неофициално, подобно искане. Вашингтон обаче не е отстъпил от позицията си и отговорил, че забавянето на една вноска не може да реши нито един проблем.

За да плати заплати и пенсии

Financial Times посочва, че източник, получил информация за опита на гръцката страна, заявил, че предложението на Атина би позволило на Алексис Ципрас да изплати заплатите и пенсиите, докато траят преговорите с кредиторите и не се отпуска финансовата помощ за Гърция.

Кредиторите от еврозоната са отказали да отпуснат средства на Атина, освен ако гръцкото правителство не представи по-пълен списък с икономически реформи и надежден план за тяхното осъществяване. Вече е изгубено значително време обаче, затова дори ако преговорите вървят добре, представителите на Европейския съюз не са сигурни дали техническата работа, която трябва да се свърши, ще приключи до 11 май (срещата на Еврогрупата) – ден преди плащането на вноската към МВФ.

Висши ръководители от еврозоната продължават да изразяват опасения, че Атина се стреми към политическо споразумение на ниво министри, така че да не участват по-нататък институциите.

А статията във Financial Times завършва по следния начин: «Гръцкото правителство ще се затрудни при изплащането на пенсиите и заплатите в публичния сектор в края на месеца и е почти сигурно, че няма да разполага с достатъчно средства в брой, за да плати през следващия месец вноската към МВФ и вътрешните си задължения». 

 

 

Категории: Международен валутен фонд гръцко правителство икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus