Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция отива към референдум за или против еврото

08 Март 2015 / 12:03:22  GRReporter
1239 прочитания

В интервю за италианския вестник Corriere della Serra, един ден преди решаващото заседание на  Eurogroup в Брюксел, финансовият министър Янис Варуфакис заявява, че може дори да се организира референдум, ако партньорите отхвърлят предложенията на Гърция..

„Както съм казал на премиера, не сме залепени за местата си. Можем да отидем на избори, да свикаме референдум”, казва Варуфакис, а вестникът допълва, че референдумът може да е за оставането на страната в еврозоната.
Той смята обаче, че правителството би преживяло един разрив с Брюксел заради силната връзка, която си е изградило с гръцките граждани и честността в отношенията помежду им.

Варуфакис намеква, че се упражнява натиск върху гръцкото правителство. Той определя дискусията за Grexit в Европа като „отровна”, а въпросът кога тя ще бъде прекратена нарече „нечий политически избор”, без да споменава конкретни лица. Министърът допълва, че непрекъснатите заявления за сценарий, включващ излизането на страната от еврозоната,  обезкуражават инвеститорите.

Финансовият министър изразява в интервюто си  силното си недоволство от отношението на Европейската централна банка към Гърция и подчерта, че банката е разрешавала на предишните „консервативни” правителства да увеличат лимита на издаване на съкровищни бонове, а сега отказва да даде това право на Атина. Според него централната банка намалява гъвкавостта на Гърция.

Варуфакис обяснява, че Гърция не иска нов заем за подкрепа от кредиторите, а „споразумение за развитие”, което ще има три основни точки: преразглеждане на целите за първичните бюджетни излишъци, разумна замяна на дълга с нови облигации, които ще бъдат свързани с развитието на гръцката икономика, и паневропейски план за инвестиции, който ще бъде финансиран с облигации, издадени от Европейската банка за инвестиции. 

Министърът признава, че досега Eurogroup отговаря с мълчание на гръцкия план и обяснява, че Европа е „голям кораб, който се нуждае от време, за да промени курса си”. Варуфакис добавя, че когато промяната идва от правителство на левицата, това предизвиква безпокойство в европейските кръгове.

Припомня се, че и Панос Каменос, министър на отбраната и лидер на коалиционния партньор Независими гърци, в интервю за вестник Агора даде да се разбере, че е възможен референдум в случай че кредиторите засилят натиска си и „оспорят желанието на гръцкия народ”.


Каменос подчертава, че гръцкото правителство не се стреми непременно към референдум, но и че германците „трябва да бъдат убедени, че има демокрация”, а „сюзеренната власт над Гърция е приключила”.

Лидерът на Независимите гърци говори заопити за промяна или разрушаване на правителствената коалиция. Той заявява, че Алексис Ципрас е представил на заседание на министерския съвет документ от Deutsche Bank, който призовава за сваляне на правителството, както и за задължението му да си сътрудничи с Потами. При друг случай, който споменава, вицепремиерът Янис Драгасакис  е казал, че немският посланик му е предложил сътрудничество на СИРИЗА с Потами или ПАСОК, вместо с Независимите гърци.

Успоредно с това, Каменос изключва вероятността от сътрудничество с ПАСОК или Потами.

Междувременно изявлението на Варуфакис за възможен референдум пред Corriere della Sera предизвика силни реакции.

Депутатът от СИРИЗА Димитрис Вицас, доскорошен секретар на партията, в интервю за Скай се разграничи от думите на финансовия министър. „Няма да гласуваме на референдум оставането на Гърция в ЕС и еврозоната. Този аргумент ще се използва само при преговори”, подчерта той.

„Ако правителството пристъпи към референдум, Гърция ще корабокрушира”, коментира и Дора Бакояни. „Кого лъжем? Ако Гърция гласува за еврото или драхмата, тогава гърците ще си носят последствията”, заяви Бакояни и допълни, че ако гражданите гласуват за драхмата, годините, които ще дойдат, ще бъдат „ад”. Според нея многото интервюта на министъра на финансите излагат страната. Дора Бакояни подчерта, че Гърция няма да получи пари за подкрепа без оценка на програмата и че не може гръцката икономика да бъде оставена в летаргията, в която сега се намира.

Категории: Янис Варуфакис интервю референдум евро драхма еврозона Панос Каменос реакции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus