Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция обещава да плати дълга си към МВФ, ще налага нови данъци

01 Март 2015 / 11:03:56  GRReporter
965 прочитания

Гърция ще даде предимство на дълга си към МВФ, част от който е с падеж през март. Но плащанията към Европейската централна банка принадлежат към друга категория и трябва да се обсъдят с кредиторите. Това заяви министърът на финансите Янис Варуфакис в интервю за Associated Press.

Варуфакис подчерта, че Гърция ще започне преговори с кредиторите за  разсрочване на дълга, за да може огромният дълг на страната да е  жизнеспособен. Успоредно с това  ще трябва да се работи и за реформите, които ще бъдат финализирани до април.

„При плащанията определено ще дадем предимство на  МВФ. Няма да сме първата страна, която няма да спази задълженията си към МВФ. Ще извадим и последните си пари ако се наложи, но ще го направим” заяви министърът.

„Що се отнася до плащанията към Европейската централна банка, те принадлежат към друга категория и този въпрос трябва да бъде решен в сътрудничество с партньорите ни и с институциите” каза Варуфакис.

Според министъра на финансите, Атина няма да поиска отлагане на задълженията си към банката, но ще потърси друг вид споразумение, което ще направи по-лесно изплащането им.

Associated Press говори за споразумение между гръцкото правителство и Eurogroup и за необходимостта Гърция  да представи редица реформи, които ще се превърнат в конкретни  мерки до април.

„Споразумението през април се отнася до мерките. И е задължително за нас” подчерта Варуфакис. „В същото време, и независимо от априлското споразумение, което е  базирано и концентрирано върху реформите, имаме желание да обсъдим с партньорите и институциите въпроса с жизнеспособността и преструктурирането на дълга” допълни той.

„Ние сме поели ангажимент, че ще имаме балансирани бюджети. Какво означава това? Означава, че искаме да възстановим независимостта на страната и народния суверенитет, като гарантираме, че никога няма пак да стигнем до унижението да имаме първичен бюджетен дефицит. Ако е необходимо, ще наложа извънреден данък за това, ще го направя, но само за онези, които могат да го платят, а не за онези, които не могат... Очевидно данъкът ще е целенасочен” заяви Янис Варуфакис в друго интервю, дадено за телевизия Скай.

Министърът поясни,  че имащите, които са част от днешния проблем на липса на данъчни приходи „трябва да бъдат ударени и ще бъдат ударени безмилостно”. Варуфакис подчерта, че „част от патриотичния ни дълг е да плащаме данъците си”.  Като коментира своята популярност в последно време, той отбеляза, че онези, които го поздравяват, и те трябва да платят данъците си, а онези, които имат пари, но не плащат, ще се изправят срещу него.

Варуфакис заяви, че се срамува от факта, че има гърци, които плащат данък и върху първото евро на своите приходи, и поясни, че увеличаването на необлагаемия минимум ще започне постепенно след юни, като крайната цел е 12 000 евро.

Министърът поясни, че няма да се увеличава ДДС в туристическия сектор, както в Егейско море, така и в граничните райони. Все пак той остави отворен въпроса за възможно увеличаване на ДДС върху други категории продукти - като тютюневи изделия, алкохол и хазартни игри.

Междувременно председателят на ПАСОК Евангелос Венизелос отправи остри критики срещу правителството и лично срещу Варуфакис по повод на неговите изявления в телевизия Скай за извънредния данък.


„Един месец след изборите се намираме в абсолютна дупка, всичко е във въздуха...” подчерта Венизелос. Според него всичко  води към нов, трети меморандум след юни, с нови кредити. Лидерът на ПАСОК каза, че Гърция е в по-лошо положение от онова, в което е била,  макар че е избегнала катастрофата и фалита след 5 години на криза.

Венизелос отбеляза, че се е доказало, че няма „План Б” и че всеки опит да се промени първоначалният план води към по-лошо положение. Той допълни, че ПАСОК подкрепя правителството при преговорите, стига те да са реални. Той призова управляващите да признаят, че няма друга национална стратегия, освен онази, подкрепяна от ПАСОК, и да признаят, че са направили грешка.

Лидерът на ПАСОК обвини Алексис Ципрас, че в петък се е обърнал към народа без да казва истината, и разкритикува съдържанието на предложените законопроекти.

Относно интервюто на Варуфакис за Скай Венизелос заяви, че започват да се разкриват намеренията на правителството „Защото имаме един министър на финансите, на който му харесва да слуша гласа си”. Той попита  кога Варуфакис успява да прави планове, след като непрекъснато е по медиите. Венизелос обвини правителството за мита, че  Гърция напредва, след като всъщност тя е в капан. Той подчерта, че правителството бяга като дявол от тамян от обсъждането и гласуването в парламента на удължаването на меморандума.

По повод на предложението за създаване на разследваща комисия за меморандума, Венизелос заяви, че „това е най-приятната новина от последните дни и ПАСОК с удоволствие ще го гласува”.

 

 

Категории: Янис Варуфакис интервю извънредни данъци заеми МВФ Европейска централна банка Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus