Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция няма да плати на МВФ, но това не означава фалит

30 Юни 2015 / 09:06:26  GRReporter
1110 прочитания

Днес е крайният срок, в който Гърция трябва да погаси задължението си от 1,6 милиарда евро към Международния валутен фонд и от няколко дни министри и други правителствени източници предупреждават, че страната ще пропусне това плащане. Това обаче няма да накара световните агенции за кредитен рейтинг да обявят фалита на Гърция. Поне не в следващите 30 дни, т.е. до 30 юли, когато вече ако Атина не изплати тази част от заема си, Международният валутен фонд ще започне процедурата, предвидена в устава на организацията, която се прилага към некоректните длъжци.
    Тя предвижда в Атина да пристигне екип на Фонда, който да призове гръцкото правителство веднага да изплати задължението си. Междувременно страната няма да може да ползва никакви средства от МВФ докато не погаси задължението си. Две седмици по-късно изпълнителният директор на организацията изпраща писмо до всичките държавни ръководители на страните-членки, че Гърция не изпълнява задълженията си като член на МВФ. След още две седмици изпълнителният директор информира и Борда на директорите за некоректния длъжник и борда се обръща към ISDA, International Swaps and Derivatives Association, организацията, която задейства застраховките срещу фалит на една страна. Тя обявява, че неизплащането на задължението към МВФ е кредитно събитие и тогава вече ще имаме и официалния фалит на страната
    При драматичните събития в Атина 30 дни са твърде дълъг период, за да се правят каквито и да е прогнози, но страната е заплашена да се окаже в ситуацията на кръстосан фалит, cross default, при която неизплащането на една част от дълга води до неизплащането и на друга част от дълга. какво се има предвид?  Директорът на Европейския механизъм за финансова стабилност Клаус Реглинг вече предупреди, че Гърция ще трябва да върне всичките 140 милиарда евро, които са предоставени като ликвидност на банките й.

Категории: фалит на Гърция Международен валутен фонд Европейски механизъм за финансова стабилност ликвидност на гръцките банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus