Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция не се споразумя с кредиторите, готви се за избори

04 Юни 2015 / 09:06:11  GRReporter
2065 прочитания

Пропастта, която разделя позициите на Атина и кредиторите не стана по-малка след продължилата 5 часа среща на гръцкия премиер с председателя на Европейската комисия и председателя на съвета на финансовите министри от Еврозоната. В петък се очаква нова среща на Алексис Ципрас с Жан Клод Юнкер и Йерун Дайселблум в Брюксел в рамките на нов опит да бъде постигнато споразумение. „Беше една добра и конструктивна среща. Отбелязахме напредък във взаимното разбиране на позициите на двете страни на основата на различни предложение. (Събеседниците) се споразумпха да се срещнат отново. Интензивната работа продължава”, бе съобщението на Европейската комисия след критичната среща.

Вчера за пръв път бе представено официално предложението на кредиторите, което изглежда особено трудно за прилагане. Според европейски представител, запознат с посочените в него мерки, кредиторите от една страна изискват по-ниски бюджетни излишъци от досегашните, но от друга те водят до нуждата от по-тежки бюджетни съкращения в размер на 3 милиарда евро. В същото време в предложението се предвижда орязване на пенсиите и се запазва изискването за промени в осигурителната система и трудовото законодателство, като гръцкото правителство има много малко възможности да постигне някакви отстъпки. В допълнение фактът, че в предложението въпросът за уреждането на външния дълг не се упоменава изобщо категорично лишава гръцкия премиер от възможността да представи преговорите като успешни.

В края на срещата Алексис Ципрас посочи, че въпреки приятелската и конструктивна атмосфера „единственото реалистично предложение на масата на преговорите е предложението на Гърция”. Това бе прекият му намек, че предложението на кредиторите не може да бъде прието. Гръцкият премиер определи като позитивна дискусията за по-ниски бюджетни излишъци, но подчерта, че една страна, която през последните пет години е изгубила 25 на сто от брутния си вътрешен продукт не може да приеме предложения за орязване на помощите към хората с ниски пенсии или за увеличение на ДДС с 10 на сто. „Тези предложения не могат да бъдат приети като предмет за дискусия”, подчерта гръцкият премиер. Той намекна също, че няма да има проблем с изплащането на заема в размер на 300 милиона евро към МВФ в петък и подчерта, че преговорите „за постигането на взаимно приемливо решение” ще продължат на същия ден.

Очакванията за постигане на важно решение на срещата намаляха още през обедните часове в четвъртък, когато говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви: „Днес не очакваме окончателно решение. Това е една начална дискусия”. В същия дух председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум, който преди да влезе в сградата на Европейската комисия препоръча на медиите да не очакват решение в рамките на деня и че има още много работа да се свърши. Той пристигна преди гръцкия премиер, придружен от ръководителя на Euro Working Group Томас Визер и се срещна с Жан Клод Юнкер. Веднага след това, в 21:30 гръцко време започна срещата на председателя на Европейската комисия с гръцкия премиер.

Заедно с Алексис Ципрас за Брюксел заминаха вицепремиерът и координатор на икономическия екип на кабинета Янис Драгасакис, държавният министър Никос Папас и говорителят на правителството Гавриил Сакеларидис. В Брюксел към тях се присъедини заместник-министърът на финансите и координатор на преговорния екип Евклидис Цакалотос. Въпреки че ръководителят на екипа Йоргос Хуляракис не е присъствал на срещата от самото начало, той бил извикан спешно за да допринесе с експертните си познания. Срещата на Алексис Ципрас с Жан Клод Юнкер продължила около два часа, след което последвала вечеря с участието и на Йерун Дайселблум. На излизане от сградата на Европейската комисия той заяви: „Срещата беше позитивна. Ще продължим дискусията през следващите дни”.

Предложенията на двете страни

Бюджетни излишъци

Кредитори: 1 на сто от БВП през 2015, 2 на сто през 2016, 3 на сто през 2017 и 3,5 на сто през 2018

Гръцко правителство: 0,6 на сто от БВП през 2015, 1,5 на сто през 2016

Какво се предвижда в меморандума: 3 на сто от БВП през 2015, 4,5 на сто през 2016 и 2017 и 4,2 на сто през 2018

Кредиторите: Изискват налагане на допълнителни бюджетни съкращения в размер на 3 милиарда евро

Данък „Солидарност”

Гръцко правителство: Предложило е повишение на данъка за доходите над 30 000 евро както следва:

2 на сто (вместо 1,4 на сто) за доходите от 30 001 до 50 000 евро

4 на сто (вместо 2,1 на сто) за доходите от 50 001 до 100 000 евро

6 на сто (вместо 2,8 на сто) за доходите от 100 001 до 500 000 евро

8 на сто (вместо 2,8 на сто) за доходите над  500 001 евро

ДДС

Кредитори: 11 на сто (за лекарства, хранителни продукти и хотелиерски услуги) и 23 на сто за всички останали стоки с цел да се съберат приходи в размер на 1,8 милиарда евро

Гръцко правителство: 6 на сто, 11 на сто, 23 на сто. 6 на сто да важи само за лекарствата. Специалният режим за по-нисък ДДС на островите отпада на 1 октомври.

Пенсионна система

Кредитори: Запазване на условието за нулев дефицит на осигурителните фондове. Не приемат разликата да бъде покрита от други мерки за спестяването на същите суми.

Кредитори: Намаляване на разходите за пенсии с 0,5 на сто от БВП (вместо с 0,25 на сто) през 2015 и с 1 на сто през 2016

Трудово законодателство

Кредитори: Никаква промяна на приетите през последните години закони

Приватизации

Кредитори: Независим оператор за пренос на електрическа енергия, бившето атинско летище в Елинико и периферни летища

Препоръки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за либерализирането на пазара

Категории: Политика среща на Алексис Ципрас с Жан Клод Юнкер предложения на кредиторите Йерун Дайселблум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus