Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция налага лимит от 1000 евро за изнасяне в чужбина

09 Юли 2015 / 11:07:47  Анастасия Балездрова
2599 прочитания

Гръцкото правителство замисля да въведе лимит от 1000 евро в брой за изнасяне в чужбина. Конкретната мярка обаче не бе включена във вчерашното решение за удължение на банковата ваканция до следващия понеделник, 13 юли, поради юридическа неизправност.

В същото време няма информация за промяна в ограничението за внасяне на пари в брой в страната. Така до момента продължава да е валидно ограничението за 10 000 евро.

Посетителите на Гърция могат да носят със себе си хранителни продукти за лична консумация без ограничение в количеството. Експерти посочват, че няма механизъм за забрана на внасяне на храни в рамките на Европейския съюз. Те все пак посочват, че е препоръчително да се запазва и носи касовата бележка за тяхното закупуване.

Според същите източници това не важи за акцизните стоки – алкохол, цигари и горива. Вносът на такива стоки в рамките на Европейския съюз е разрешен само когато те са предназначени за лична консумация.

По-конкретно гръцкото митническо законодателство гласи: „Тютюневи изделия и алкохол, за които са платени акцизите в страната-членка на ЕС, където са закупени и се пренасят лично от пътуващите не се подлежат на облагане с данъци по нарежданията на Гръцкия данъчен кодекс, ако са предназначени за лична консумация, а не за търговски цели.

Като доказателство за това, освен фактори като дали преносителят е търговец, причините за притежанието на продуктите, техният вид и др., се взема предвид и количеството на стоките, което се определя по следния начин:

Тютюневи изделия:

Цигари – 800 броя, пурички (с тегло до 3 гр.) - 400 броя, пури - 200 броя, тютюн - 1 кг.

Алкохол:

Алкохолни напитки - 10 литра, междинни алкохолни продукти - 20 литра, вино (като количеството на шампанското не може да надвишава 60 литра) – 90 литра, бира - 110 литра.

Количества под посочените ограничения не могат да бъдат определени като предназначени за търговски цели, освен ако не бъдат съчетани с други фактори”.

Относно вноса на горива министерството на външните работи на Република България съобщи, че носенето на бензин в туби в Гърция е забранено. В страната са в действие специфични изисквания за съхранението на горива и това може да доведе до проблеми при извършване на проверки от страна на гръцките полицейски и контролни органи, особено през летния пожароопасен сезон.

Категории: Политика ограничение в изнасянето на при в брой внанасяне на хранителни продукти алкохол и тютюневи изделя в Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus