Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция може да загуби членството си в МВФ, ако не изплати задълженията си към фонда

31 Май 2015 / 11:05:01  GRReporter
1133 прочитания

Има ли Гърция необходимите капитали, за да плати на МВФ? Ако да, стигат ли те и за заплати и пенсии през юни? Ако не, има ли алтернативно решение на Фонда да бъде платено по-късно? Какво е становището на еврозоната и на Европейската централна банка и как би повлияла една позиция да се плати на МВФ на ежедневния живот на гърците?

Касовата наличност в Гърция достигна критичния минимум, а с това вероятността да не се плати на МВФ става все по-голяма. Днес правителството има 300 милиона евро, които да внесе на 5 юни. Но това не важи за вноската от 12 юни, както и за необходимите средства за изплащане на заплати и пенсии в края на месеца. Така правителството ще е по-близо от все друг път до вероятността да не може да плати на МВФ, при положение, че не бъде постигнато споразумение с еврозоната, което би деблокирало част от финансирането на страната.

Процедурата

Стъпките, които следват след спиране на плащанията към МВФ са следните:

1. Компетентните служби на  МВФ информират директора на фонда Кристин Лагард.

2. И службите, и Лагард започват да търсят контакт с правителството и гръцките служби (всеки на своето ниво), така че да стане ясно доколко е възможно неплатените вноски да бъдат платени в рамките на 30 дни максимум. И евентуално Атина да декларира пред Фонда, че ще плати всичките вноски от юни (общо 4, на стойност 1,6 милиарда евро) на 19 юни или най-късно до края на месеца. Но според информациите, това решение засега неофициално е отхвърлено.

3. Ако месецът свърши и не е направено плащане, Лагард ще свика Изпълнителния съвет на МВФ и страната ще бъде поставена в режим „просрочени задължения към МВФ” („in arrears to IMF”). Фондът има право да не чака 30 дни и да задвижи процедурата по-бързо. Дори и на следващия ден (6 юни) Гърция може да бъде поставена в този режим.

4. Веднага ще бъдат прекратени мисиите на фонда в Гърция или Брюксел. Ако, например, текат преговори между Атина и кредиторите, тогава екипите на МВФ ще бъдат отзовани.

5. МВФ ще спре да дава заеми на Гърция.

6. От този момент натискът ще ескалира, докато Гърция не плати вноските си. Страната постепенно ще губи правото си на глас, капиталите си в МВФ, и накрая ще се окаже извън фонда. За да се случи това обаче трябва да мине много време.

На практика

„Ако пропуснеш вноска, задвижваш събития, които не можеш да контролираш”, твърдят запознати с процедурите на МВФ. Те отбелязват, че ако МВФ официално обяви, че Гърция има просрочени задължения, ще се свикат извънредно както Eurogroup, така и управителният съвет на Европейската централна банка (има решение това да стане в деня, когато се обяви спиране на плащанията), за да оценят положението.

Ако Гърция има просрочени задължения, тогава се задвижват клаузи за кръстосано неизпълнение (cross default clauses), които са част от кредитите, получени от Гърция от Европейския механизъм за стабилност  (EFSF). Това означава, че EFSF може да изиска незабавно кредитите в размер на 141,9 милиарда евро.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги

Но това няма да е най-големият проблем, тъй като правителството смята, че еврозоната няма да направи тази стъпка. Най-важният проблем ще е становището на Европейската централна банка по въпроса с ликвидността, която предоставя на гръцките банки чрез Механизма за спешна ликвидност ELA. При положение, че Гърция престане да бъде платежоспособна държава, банките ще я последват и много хора в правителството и извън него смятат, че това ще е достатъчно, за да спре предоставянето на ликвидност чрез ELA. А това ще отвори пътя за налагане на контролни мерки (capital controls) върху капиталите на банките.

Несигурността, която ще предизвика неплащането на вноските към МВФ, ще се отрази пряко върху всекидневието на гърците. Икономическата дейност ще замре, докато изчезнат страховете за бъдещето на инвеститорите, домакинствата и фирмите.

 

Категории: МВФ Кристин Лагард спиране на плащания Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus