Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция може да наруши едностранно Шенген

23 Февруари 2015 / 15:02:34  GRReporter
1199 прочитания

Заместник-министърът на обществения ред и защита на гражданите Янис Панусис предлага, ако Гърция не бъде чута от своите европейски партньори по въпроса с нелегалните имигранти, да пристъпи към едностранното нарушаване на Шенгенския договор като последна възможност за решаване на проблема.

«Ако европейците не разбират какво им казваме, тогава нека нарушим Шенгенския договор и да дадем документи на 300 000 имигранти, които ще се пръснат из Европа», посочи в неделя пред журналиста Павлос Цимас от телевизия СКАЙ Янис Панусис, подчертавайки все пак, че това е негово лично мнение.

«Ще трябват две години, за да се промени Дъблинското споразумение, но дотогава в Гърция ще имаме 2,5 млн. нелегални имигранти», отбеляза Панусис.

Междувременно утре, 24 февруари, ще започне постепенното освобождаване на нелегалните имигранти, задържани в центъра в Амигдалеза. Първи ще бъдат освободени чужденците, прекарали в центъра 6 месеца, при условие, че посочат постоянен адрес и се явяват на всяко 1-о и 15-о число от месеца в полицейския участък по местоживеене.

Това бе решено на първото заседание на 5-членната комисия, сформирана от министерствата на обществения ред и защита на гражданите и на имигрантската политика. На заседанието присъства заместник-министърът на обществения ред Янис Панусис, който по-късно пред медиите заяви личната си позиция, че Гърция може да напусне Шенгенското пространство. «Любопитен съм да видя реакцията на нашите партньори, ако ние отворим границата си и оставим да пътуват в Западна Европа 300 000 нелегални имигранти», заплаши той. Все пак на зададен му от журналисти въпрос, той призна, че такова решение би имало сериозни последствия за Гърция.

Що се отнася до центъра за имигранти в Амигдалеза, от общо 1 100 чужденци там, 500 са задържани за повече от 6 месеца. 100 от тях са обвинени в различни престъпления и ще останат в центъра до екстрадирането им от страната. За останалите 400 процедурата по освобождаването им ще започне във вторник. Планът предвижда постепенното напускане на около 30 чужденци на ден. Нелегалните имигранти, които са задържани под 6 месеца, засега ще останат в центъра, а около 60-та непълнолетни, които в момента са настанени в отделни помещения в центъра, ще бъдат преместени ако има свободни места в структури от открит тип, като хостели и общежития, стопанисвани от неправителствени организации.

По-благоприятни условия се предвиждат и за имигрантите, подали молба за убежище. Нелегалните имигранти от тази категория, задържани в Амигдалеза, се изчисляват на над 200 души. Според източник на вестник „Катимерини“, процедурата по разглеждане на молбите продължава от 2 до 3 месеца, поради недостига на персонал в съответната служба, в резултат на което поискалите убежище биват задържани в центъра в нарушение на съществуващото законодателство. Показателен е фактът, че от общо 1 064 молби, постъпили през януари в службата за предоставяне на убежище, 334 са подадени от имигранти, задържани от властите.

Високопоставен източник от министерството на обществения ред и защита на гражданите поясни пред вестник „Катимерини“, че някои от съществуващите центрове за задържане на имигранти ще продължат да функционират и няма да бъдат превърнати в структури от открит тип. Там ще бъдат задържани нелегалните имигранти, които нарушат наложените им ограничителни условия, като явяването им в полицейския участък по местожителство,  както и тези, които бъдат заловени да влизат нелегално в страната за първи път. Освен това решението за съдбата на съществуващите структури, изградени със средства на Европейския съюз, предполага съгласието на Европейската комисия, която е възможно да отхвърли решенията на днешното гръцко правителство като „недопустими“. Така например Европейската комисия блокира от месеци превръщането в структура от открит тип на центъра за имигранти в селцето Мория, на остров Лесбос. Също така ако центърът в Комотини бъде закрит, министерството на обществения ред ще трябва да върне всичките 700 000 евро, отпуснати за неговото изграждане.

 

 

Категории: Заместник министърът на обществения ред и защита на гражданите Янис Панусис Шенген напускане нелегални имигранти Амигдалеза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus