Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и кредиторите търсят решение след референдума

07 Юли 2015 / 11:07:29  GRReporter
1205 прочитания

Две денонощия след провеждането на спорния референдум, на който подкрепяният от правителството отговор НЕ спечели мнозинството от гласовете отношенията между Атина и нейните кредитори са повече от обтегнати.

В днешната си реч пред членовете на Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разкритикува остро гръцкото правителство за решението му да напусне масата на преговорите и да свика референдума, на който гръцките граждани трябваше да заявят дали са съгласни или не с условията на едно невалидно вече предложение за споразумение.

Юнкер подчерта, че ще продължи да се противопоставя на всички, които настояват за извеждането на Гърция от Еврозоната, като същевременно нападна гръцкия кабинет за неговата реторика. „Реторичните излияния трябва да престанат незабавно. Не позволявам на гръцкото правителство да определя европейските институции и органи като „терористи”, подчерта той.

След това Юнкер допълни, че гръцкото правителство ще трябва да представи своите предложения за споразумение на днешната среща на върха на Европейския съюз, както и че те ще трябва да дават решение на проблема с огромния държавен дълг. „Топката е в игрището на Гърция”, посочи председателят на Европейската комисия.

11 дни след внезапното си решение да прекъсне преговорите, днес гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се озове отново в Брюксел, за да постигне това, което правителството му в продължение на пет месеца не успя – да постигне споразумение с кредиторите.

Атина ще представи своите предложения първо в лицето на новия финансов министър Евклидис Цакалотос на заседанието на Eurogroup в 14:00 и по-късно в това на премиера Алексис Ципрас на срещата на върха на лидерите на страните-членки на Еврозоната в 19:00.

Според източници предложенията не са особено „свежи” . Те са основани на последното предложение, което отправи към Гърция Жан-Клод Юнкер и са им направени леки „подобрения”. От страна на кредиторите обаче се посочва, че през изминалите 11 дни ситуацията в Гърция се е влошила драматично и условията, при които е било изготвено конкретното предложение вече не са валидни.

В същото време, в рамките на подготовката си за срещата на върха стана ясно, че Алексис Ципрас е разговарял по телефона с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президента на Европейската централна банка Марио Драги.

Според източници Лагард заявила, че МВФ може да предостави само консултативна помощ на Гърция ако това е необходимо. В публикация на агенция Bloomberg се посочва, че тя разяснила на гръцкия премиер, че МВФ не може да предостави финансова помощ, тъй като Гърция не изплати задълженията си към него на 30 юни.

В обаждането си до президента на ЕЦБ Алексис Ципрас дискутирал с Марио Драги състоянието на ликвидност на гръцката банкова система. Правителствен източник от Атина заявил пред агенция Reuters, че Ципрас определил премахването на капиталовия контрол като „спешен въпрос”.

На 20 юли Гърция ще трябва да изплати на ЕЦБ сума в размер на 3,5 милиарда евро, за да покрие падежите на притежаваните от нея гръцки държавни облигации. Ако тази сума не бъде изплатена ситуацията ще се усложни допълнително, защото от ЕЦБ зависи и финансирането на гръцките банки от Фонда за спешна ликвидност.

Заслужава да се отбележи, че по покана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на срещата на лидерите на страните-членки на Еврозоната тази вечер ще присъстват председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум и президентът на Европейската централна банка Марио Драги. 

Категории: Политика среща на лидерите на страните от Еврозоната Алексис Ципрас предложение за споразумение с кредиторите Жан-Клод Юнкер ЕЦБ Марио Драги МВФ Кристина Лагард заседание на Eurogroup Йерун Дайселблум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus